Karlas Jenkinsas daugeliui žinomas kaip džiazo multiinstrumentininkas ir tokių grupių kaip „Nucleus“ bei „Sotf Machine“ narys. Tačiau po ilgo džiazavimo laikotarpio, paženklinto rimtų pasiekimų tarptautiniuose festivaliuose (pvz, Montreux prizu), Jenkinsas pasinėrė į akademinę kūrybą, išrasdamas savitą kalbą, kurioje klasikiniai elementai persipynę su etniniu vokalu bei liaudies instrumentais. Jo diskografijoje – 17 auksinių bei platininių plokštelių, išleistų EMI bei Sony Classic kompanijų.

Jungtinės Karalystės akademinės muzikos radijas Classic FM įtraukė jį į garsenybių „panteoną“, skirdamas aštuntąją poziciją – aukščiausią tarp visų gyvųjų kūrėjų. Jo muzikos atlikėjai – Londono simfoninis orkestras, Maratas Bisengalievas, Brynas Terfelas, Catrin Finch, ir kiti žymiausieji britų bei viso pasaulio klasikos meistrai, o liepos 1 d. koncerte jo įspūdingąjį Requiem atliks iškilūs Lietuvos muzikai: „pasigėrėtina išpuoselėto vokalo, inteligencijos, kūrybiškumo darna“ (anot kritiko E. Gedgaudo) pasižyminti solistė Asta Krikščiūnaitė, profesionalus, puikų tonusą išlaikantis Šiaulių valstybinis choras „Polifonija“ ir nenustygstantis, nepailstantis tyrinėti įvairiausius muzikos žanrus Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (vad. prof. Donatas Katkus). Prie dirigento pulto žengs choro „Polifonija“ vadovas Gediminas Ramanauskas.

Tradiciškai Requiem žanras yra skiriamas mirusiųjų pagerbimui, tačiau Karlas Jenkinsas suteikė jam kiek kitokią prasmę, įpindamas japonų haiku eiles, perteikiančias gyvenimo cikliškumo filosofiją. Tai – ne rauda, o įsijautimas į gyvenimą, žmogaus būties apmąstymas, kunkuliuojantis audringa ekspresija ir dvelkiantis egzotiškais rytų motyvų atspalviais. K. Jenkinsas dėsto savo idėjas labai patrauklia ir suprantama kalba, skolindamasis šiuolaikinius ritmus iš neakademinių žanrų, teikdamas svarbų vaidmenį melodijoms (kurių daugelis įstringa mintyse vos jas išgirdus) bei subtiliai įpindamas japoniškuosius motyvus. Jo muziką paprasta pamėgti nuo pirmųjų taktų ir būtent jos nuoširdumas, efektingumas lėmė kompozitoriaus pripažinimo ženklų gausą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją