Paveikslo „Žalgirio mūšis“ reprodukcija pagaminta Lietuvos Bajorų Karališkosios Sąjungos ir vienos bendrovės iniciatyva iniciatyva. Iniciatorių sumanymu, garsiojo paveikslo reprodukcija buvo pagaminta tam, kad jubiliejiniais Žalgirio mūšio minėjimo metais su paveikslu galėtų susipažinti plačioji Lietuvos visuomenė. Todėl iš karto po Joninių paveikslo reprodukcija pradės savo žygį per Lietuvą.

Pirmiausia garsiojo paveikslo „Žalgirio mūšis“ reprodukcija aplankys Raižius (Alytaus raj.). Čia paveikslas bus pristatytas birželio 26 dieną, 12 val. prasidėsiančiame renginyje, kuriame bus atidengtas paminklas, skirtas Vytautui Didžiajam bei Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms paminėti. Renginį nuspalvins koncertas, bus inscenizuoti istorinio mūšio fragmentai, vyks šaudymo varžybos iš lankų ir kitos pramogos. Rimčiau besidomintys istorija galės paklausyti gidės pasakojimų apie istorinį mūšį. Gidė lauks smalsuolių prie „Žalgirio mūšio“ paveikslo reprodukcijos.

Iš Raižių paveikslo reprodukcija jau kitą dieną pasieks Trakus. Čia ji bus eksponuojama renginio, skirto Žalgirio mūšiui paminėti, metu. Renginys, skirtas Žalgirio mūšiui, vyks net dvi dienas (birželio 26-27 d.), o paveikslo reprodukcija čia atkeliaus ir bus pristatyta antrąją renginio dieną birželio 27 d. (šventė prasidės 12 val.). Tą pačią renginio dieną Pusiasalio pilyje ir kitose Trakų miesto vietose vyks atviri lietuvių, lenkų ir totorių folkloro ansamblių pasirodymai, Karaimų gatve pražygiuos pučiamųjų orkestro eisena, bus dėstomos tapybos ir fotografijos pamokos žiūrovams. Vakare vyks baigiamasis Žalgirio mūšio 600-ųjų metinių Trakuose koncertas. Visi renginiai, išskyrus baigiamąjį koncertą, bus nemokami.

„Žalgirio mūšio“ paveikslo reprodukcijos, kurios plotas siekia net 40 kv.m., eksponavimas abiejuose renginiuose – Alytaus rajone ir Trakuose – tai dalis švietėjiško projekto „1410 - istorija nepamiršta". Projektas skirtas Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejui paminėti.

Pagal projektą „1410 - istorija nepamiršta" garsiojo paveikslo „Žalgirio mūšis“ reprodukcija dar aplankys ir Kauną liepos 6 d., o nuo liepos 10 dienos per visą liepos mėn. bus eksponuojama prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ Kauno mieste.

Projektu „1410 - istorija nepamiršta" siekiama ne tik pristatyti Lietuvos gyventojams J. Mateikos paveikslo „Žalgirio mūšis“ reprodukciją, bet ir kartu sudominti visuomenę Lietuvos istorija, reikšmingiausiomis Lietuvai istorinėmis datomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją