Pasak parodos anonso, kūniškasis aspektas lietuvių juvelyrikoje iki šiol labai menkai teliečiamas. Autoriai į juvelyrinį objektą dažnai žvelgia kaip į mažosios plastikos kūrinį, galintį gyventi atskirą, nepriklausomą nuo savo dėvėtojo, gyvenimą. Toks atsietas požiūris atskiria objektą nuo adresato, sukuria tarp jų distanciją.

Taip juvelyrika tarsi pretenduoja į "aukštąjį meną", o iš tiesų - nuslysta į pavojingus tarpdiscipliniškumo vandenis. Todėl vienas iš parodos tikslų - suartinti kūną su objektu, kuriam jis skiriamas ir grąžinti į šią plotmę kūniškumo dimensiją.

Parodoje dalyvaujantys menininkai dirba su bet kokiomis su kūniškumo tema susijusiomis asociacijomis.

Antra, juvelyrikoje papuošalas dažnai siejamas su funkcionalumu. Jei jis kuriamas žmogui, svarbiausia yra glaudus, komfortiškas kūno ir juvelyrinio objekto santykis. Tuo būdu menininkai nuolat priversti derintis prie kūno, jį puošti taip, jog papuošalas ir dėvėtojas sudarytų harmoningą estetišką visumą. Todėl parodos koncepcija skatina autorius atmesti funkcionalumą ir apmąstyti papuošalo kaip kūno priešo temą - keršyti kūnui, o ne taikytis prie jo.

Parodoje dalyvauja Lietuvos ir Estijos juvelyrai. Tai - tiek gerai žinomi meistrai, kaip Sigitas Virpilaitis, Solveiga ir Alfredas Krivičiai, tiek jauni autoriai, sukūrę darbus specialiai šiam projektui.

Mizgirių gintaro galerijoje eksponuojama konceptuali juvelyrika, objektai bei fotografijos.

Parodoje dalyvaus juvelyrai S.Virpilaitis, Redas Diržys, Donatas Kasbaras, Laura Kavaliūnaitė, Laima Kėrienė, Mindaugas ir Asta Šimkevičiai, Oksana Čepeliuk, Jurgita Erminaitė, Nerijus Erminas, S. ir A.Krivičiai bei estai menininkai Estera Faiman, Bruno Lillemets (Bruno Lilemetsas), Kartas Maran, Argo Mannikas (Manikas), Svenas Tali, Katrina Veegen (Vegen).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją