Vienas tituluočiausių mūsų laikų muzikų šiame koncerte džiugins ne tik nuostabiu violončelės solo, bet ir pristatys dar negirdėtus lietuvių kompozitorių kūrinius. Kartu su maestro fortepijonu skambins Rokas Zubovas, Indrė Baikštytė, Dalia Balsytė, kompozitorius Anatolijus Šenderovas ir nepakartojamas Petras Geniušas.

Davidas Geringas – vienas įvairiapusiškiausių muzikų, patenkantis į pasaulio violončelininkų penketuką, išsiskiriantis itin plačiu repertuaru – nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinės muzikos. Violončelininkas ir dirigentas gimė Vilniuje. Lietuvoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, jis mylimas ir laukiamas. Maestro visada pabrėžia, kad jo pavardė turi lietuvišką galūnę „-as“.

Į kiekvieną D. Geringo koncertą galima eiti jau iš anksto pasirengus išskirtinei jausmų puotai. Jis griežia nepaprastai lengvai, nuostabų minkštą aksominį violončelės tembrą demonstruodamas net ir sudėtingiausiuose kūriniuose. Maestro ir jo senasis italų meistrų Gvadaninių šeimos instrumentas – tiesiog neatsiejami. Klausantis šio dueto sunku pasakyti, kada baigiasi instrumento siela, juk sakoma, kad instrumentai gyvi, ir prasideda violončele griežiančiojo gyvybė, mąstymas.

1963–1973 m. D. Geringas studijavo legendinio violončelininko Mstislavo Rostropovičiaus klasėje Maskvos konservatorijoje. 1970 m. pelnė tarptautinio P. Čaikovskio konkurso pirmąją premiją ir aukso medalį. Iki šiol kaip solistas su simfoniniais orkestrais koncertuoja garsiausiose, prestižinėse pasaulio scenose, rengia rečitalius, diriguoja.

D. Geringas pirmasis Vakarų Europoje pagriežė daugelį rusiškojo avangardo kūrinių, dauguma jų dedikuoti arba parašyti jam. Profesorius skatina ir lietuvių kompozitorius kurti violončelei, sėkmingai atlieka jų kūrinius pasaulio scenose. 1999 m. už lietuviškos muzikos sklaidą pasaulyje D. Geringas buvo apdovanotas aukščiausiu valstybiniu apdovanojimu – Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino 4 -ojo laipsnio ordinu. 2002 m. D. Geringas pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją