"Šiemet daugiau dalyvių renginyje negu pernai - tai džiugina dvigubai todėl, kad praėjusiais metais, kai buvome Europos kultūros sostinė, buvo toks nuogąstavimas, kad esant mažesniam finansavimui, šiais metais Vilniaus kultūros gyvenimas bus skurdus, arba (...) kultūros pagirios ateis. Bet to nenutiko", - per spaudos konferenciją penktadienį kalbėjo G.Babravičius.

Naktį iš birželio 19-osios į 20-ąją nuo 18 val. vakaro iki 6 val. ryto muzikos, kino, teatro ir šokio programos vyks daugiau kaip 30 miesto erdvių. Per 20 miesto muziejų ir galerijų atvers nakčiai savo ekspozicijas ir pakvies į specialias menines programas. Šiemet renginyje nemažai pažintinių ekskursijų, meninių dirbtuvių.

"Visąlaik būdavo senamiesčio centre, bet dabar išsiplečia į tolimesnius miesto pakraščius - bus ir Vilniaus universiteto botanikos sode pažintinės ekskursijos, bus galima nuvykti į Verkių parką, kur taip pat vyks ekskursijos. Vienas iš projektų bus Pilaitėje - miškelyje bus šviesos instaliacija "Jonvabaliai", - pasakojo "Tebūnie naktis!" organizatorė Daina Urbanavičienė.

Renginyje dalyvauja apie 70 kultūros, meno ir visuomeninių organizacijų, per 300 individualių menininkų. Šventės metu ir iki jos pagalbą teiks daugiau kaip 200 kultūros savanorių.

Tradiciškai dauguma kultūros nakties renginių vyks senamiesčio aikštėse, galerijose, parkuose ir kiemeliuose, teatruose, kino teatruose, kavinėse, bažnyčiose ir kitur. Dalis kultūros, meno ir visuomeninių renginių persikels į dešiniąją Neries pakrantę.

"Swedbanko" lauko terasoje bus pristatytas didžiausias šių metų kino projektas "Vasaros kinas "Swedbank" terasoje". Iki aušros vyksiančių kino peržiūrų metu planuojama pristatyti tarptautinio jaunųjų kino kūrėjų trumpų filmų festivalio "Vilniaus Kino Šortai 2009" geriausius filmus iš Ispanijos, Vokietijos, Rusijos bei Izraelio. Taip pat pirmą kartą kultūros nakties metu kino mėgėjams bus pristatyti "Skalvijos" kino akademijos studentų filmai.

Lukiškių aikštėje pianistas Petras Geniušas, jaunieji pianistai, styginių kvartetas "Chordos" kvies susikaupti klausantis klasikinės muzikos, Šv.Kazimiero bažnyčioje skambės gitaros, violončelės bei vargonų dialogai ir improvizacijos.

Vilniaus paveikslų galerijoje ir Chodkevičių rūmų kieme vyks muzikos, dailės, poezijos, architektūros renginiai ir instaliacijos, Dailės akademijos rūmuose bus pristatomi jaunųjų menininkų darbai, vyks instaliacijos, "Fluxus ministerijoje" bus atviros meninės dirbtuvės.

Kaulų čiulpų donorystę skatinančio projekto "Būk geras" organizatoriai prieš vidurnaktį visus pakvies prie Baltojo tilto kartu sukurti "Gyvą dangų" paleidžiant į jį šimtus šviesos žibintų.

Rotušės aikštėje šurmuliuos Žolynų turgus, projektai taip pat numatomi Valdovų rūmuose, Sereikiškių parke ir daugelyje kitų vietų.

Organizatoriai žada, kad "Tebūnie naktis!" metu sostinėje kursuos naktiniai autobusai. Pajėgas budėjimui per kultūros naktį ruošia policija. Anot D.Urbanavičienės, pareigūnai kasmet stebisi, kad šią naktį beveik nebūna incidentų.

Jos teigimu, nuo 2007 metų rengiamos "Tebūnie nakties!" renginiai kasmet sulaukia apie 100 tūkst. lankytojų.

Šiemet "Tebūnie naktis!" renginiams skirta per 390 tūkst. litų, iš jų 95 tūkst. litų iš sostinės savivaldybės, likusios lėšos - iš rėmėjų ir organizatorių.

G.Babravičius pripažino, kad savivaldybė dėl ekonominių sunkumų negalėjo deramai paremti renginio, bet esą žadama vystyti "Tebūnie naktis!", kad "kultūros naktys būtų net ir tarptautiniu mastu atpažįstamas renginys ir paskatintų vieną kitą turistą, ne tik vilnietį, šią naktį praleisti Vilniuje".

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją