Ekspozicijoje – visuomenei nematytos A. Mončio skulptūros iš privačių kolekcijų: Karolinos ir Arūno Paliulių Prancūzijos periodu įsigyti kūriniai, skulptūros iš kardinolo Audrio J. Bačkio ir profesoriaus Vlado Žuko rinkinių, taip pat 40 akvarelių, pastelių ir piešinių iš A. Mončio sesers Birutės Turauskienės kolekcijos. “Vašingtono aikštės galerijos”ekspozicija papildyta dailininko bei žurnalisto Vaidoto Žuko, kuris su A. Mončiu bičiuliavosi Paryžiuje, pačiais naujausiais keraminiais reljefais.

Skulptoriaus A. Mončio kūryboje persipina sakraliniai ir erotiniai siužetai, pvz., “Angelas sargas”, “Gintarinis nukryžiuotasis”, “Erotika I, II”, falo formos švilpiai. Tarp “Vašingtono aikštės galerijoje” pristatomų A. Mončio skulptūrų: “Karalius tinginys”, “Du broliai” ir dvi figūrinės kompozicijos iš K. ir A. Paliulių kolekcijos, “Kristus su mokiniais” ir mėlyna keraminė vaza su nuogomis figūromis iš kard. A. Bačkio rinkinio, modernus rūpintojėlis iš kolekcininko prof. V. Žuko rinkinio ir kita.

Meno teoretikai A. Mončio kūrybą gretina su 20 a. garsiųjų modernistų H. Moore’o ir C. Brancusi’o kūryba. Po skulptoriaus parodos Briuselyje “Disque Rouge” galerijoje, Belgijos spaudos antraštės skelbė - “Skulptorius Antanas Mončys užkariauja Europą”.

A. Mončys gimė Mončių kaime Kretingos rajone, karo metais mokėsi architektūros Kaune, vėliau studijavo meną Freiburge ir Paryžiuje, lankė garsiąją Zadkine (Zadkino) studiją, po 1952 m. dirbo su Marku Šagalu, broliais Marteliais, iki mirties dalyvavo parodose visoje Europoje, JAV, Kanadoje.

Prancūzijos meno kritikas Jacques Delpeyrou (Žakas Delperu) rašė: “A. Mončys, kaip kiti didžiausi šių laikų menininkai - viską aprėpia, visur suspėja. Siužetų interpretacijų, įtakų ir naudojamų medžiagų - begalė. Jo kūryba – šimtapusis veidrodis, padidinantis ir metaforizuojantis mūsų norus. Jis sugebėjo išskobti meilę ir vienatvę, sielvartą ir šaltį, aistrą ir laukimą. Jo skulptūros ateina gyventi po jūsų stogu arba įauga kelių kryžkelėje. Jos sulaikys namuose nusiminimo vakarą ir jums bus šilčiau, o netikėtai pamatyta kely ji bus jums vilties ženklas”.

Paskutiniais metais tapybišką keramiką kuriantis V. Žukas “Vašingtono aikštės galerijoje” eksponuoja naujausius šio gruodžio pradžioje išdegtus kalėdinius reljefus: “Salamandros širdis”, “Kalėdų Madona”, kelis margus keraminius kryžius “Širdis ir krokodilas”, “Margas kryžius” ir kt.

Gruodžio 11 d. kita V. Žuko keramikos paroda atidaroma Klaipėdos galerijoje ”Pėda”. Vilniaus rotušėje šią savaitę baigiasi Prancūzijoje gyvenusio litvako Chaimo Soutine tarptautinio plenero paroda, kurioje buvo eksponuoti V. Žuko darbai: “Le main de Chaime Soutine” (“Chaimo Soutino ranka”), “Soutino angelas” ir kt. Gruodžio 26 d. dailininkas su savo glazūruotais reljefais dalyvaus parodoje “Gyvenimas – kaip šokoladas” laisvalaikio centre “Slėnis” ant Galvės ežero kranto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją