Pirmadienį įsisteigusios Lietuvos kino ir televizijos aktorių asociacijos valdyba - žymūs kino, teatro, televizijos aktoriai Rimantas Bagdzevičius, Gintaras Mikalauskas, Ramūnas Rudokas, Ilona Balsytė, Saulius Siparis pristatė naujos asociacijos tikslus bei perspektyvas.

Pasak G.Mikalausko, jau seniai atėjo laikas rūpintis televizijos, kino, reklamos srityse dirbančiais aktoriais.

Pirmoji Baltijos šalyse tokio pobūdžio asociacija planuoja atstovauti savo narių interesams, pasirašant sutartis su kino studijomis, prodiuserinėmis ir reklamos kompanijomis, taip pat siekti, kad aktorių teises gintų darbo santykius ir autorines sutartis apibrėžiantys įstatymai.

Asociacija ketina aktyviai bendradarbiauti su panašaus pobūdžio užsienio ar tarptautinėmis organizacijomis, remtis jų patirtimi ir veiklos modeliais.

Susibūrę kino ir televizijos aktoriai kurs šalpos fondą, kurio lėšomis galės remti savo narius.

Pasak asociacijos valdybos narių, tam, kad "asociacija būtų turtinga", fonde būtų pinigų, jie ketina rimtai dirbti - prie asociacijos steigti prodiuserines, viešųjų ryšių, reklamos įmones.

R.Rudokas teigė, kad asociacija veiks profsąjungos principu ir iš tiesų bus pirma "normali" organizacija, aktyviai atstovausianti šios profesijos žmonėms, kurie, pasirašydami sutartis su darbdaviais, dažnai negali ginti savo teisių vien todėl, kad jų gerai nežino.

Asociacijos steigėjų manymu, tuomet, kai už aktorių nugaros stovės asociacija kaip juridinis asmuo, kuris tiksliai apibrėš šias teises, įskaitant ir minimalų aktorių atlyginimą, darbdavių požiūris turėtų pasikeisti.

Pasak organizacijos iniciatorių, tai nereiškia, kad asociacija ketina įvesti diktatą ar monopolizuoti visą rinką. Jie "po savo stogu" kviečia tuos, kurie nori dirbti civilizuotai. Iškilus problemoms, asociacija padės jas spręsti.

Ateityje bus paruošta kontraktų sistema - sudaryti tipiniai kontraktai, nustatytas galimas atlyginimo minimumas, pasirašytos asociacijos sutartys su galimais darbdaviais.

Šiuo metu į naują asociaciją įstojo jau apie 40 žymių Lietuvos aktorių, tarp kurių - Darius Auželis, Saulius Balandis, Larisa Braškienė, Monika Bičiūnaitė, Eglė Gabrėnaitė, Kristina Kazlauskaitė, Liubomiras Laucevičius, Dalia Michelevičiūtė, Vytautas Rumšas, Vytautas Šapranauskas, Rimantė Valiukaitė, Vytautas Kernagis, Rolandas Kazlas ir kiti.

Pasak valdybos narių, stoti į asociaciją sutiko ir Regimantas Adomaitis, Donatas Banionis bei kiti aktoriai, tačiau jie negalėjo atvykti į steigiamąjį suvažiavimą.

Į asociaciją bus priimama pagal jos narių rekomendacijas, norintys įstoti į šią organizaciją turi dirbti kino, televizijos, reklamos srityje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją