Birželio 8 d. 19 val. Juodojoje salėje svečiuojasi Kauno valstybinio dramos teatro aktoriai. Magistro pakopos studijų baigiamojo darbo pagrindu Artūras Areima pasirinko Friedricho von Schillerio pjesę „Klasta ir meilė“. Šiame kūrinyje užkoduotą laimės formulę spektaklio kūrėjai mėgina atrakinti meilės, kaip gyvenimo laimės ir prasmės, idėja. „Žmogus be meilės negali būti laimingas, o laimingas negali būti nemylėdamas“, – teigia jie. Kas atsakingas už mūsų laimę? Ką kaltinti – save ar „pasaulio tvarką“, jei jautiesi nelaimingas? Tokius klausimus keldamas spektaklio režisierius, savo kūrinį ironiškai pavadino „Laimingi“ – tarsi kviesdamas visus iš naujo įvertinti, ko iš tiesų reikia žmogui, kad būtų laimingas.

Nors pjesės veiksmas vyksta istorinėje epochoje, F. Schillerio (1759–1805) kūryboje atsiskleidžianti dvasinių žmogaus vertybių ir visuomeninio gyvenimo kritika ne paseno, o atrodo vis aktualesnė. Režisieriaus interpretacijoje viena svarbiausių vertybių – tai atsakomybė už jausmą, parašytą ar ištartą žodį. Šis spektaklis – tai atsakas į sms’ų kartos atsainumą, teigia režisierius, pagrindine spektaklio temine ašimi pasirinkdamas meilės motyvą. Areima laikosi Schillerio nuostatos: meilė yra aukščiausias žmogaus atsiskleidimas, kuris užbaigia jį kaip asmenybę.

Spektaklyje pagrindinius vaidmenis atlieka Toma Vaškevičiūtė ir Tomas Rinkūnas. Už vaidmenį šiame spektaklyje aktorė Toma Vaškevičiūtė šiemet apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi.

Birželio 9 dieną 19 val. Menų spaustuvėje savo studijų rezultatus žiūrovų ir komisijos teismui pristatys ir Vilniaus kolegijos Menų fakulteto Pramoginio scenos meno studentės. Muzikinį spektaklį pagal F.G. Lorcos pjesę „Bernardos Albos namai“ studentėms kurti padėjo režisierė Ramunė Kudzmanaitė, choreografas Vytis Jankauskas ir dirigentas Virgilijus Visockis. Čia derinama vaidyba, šiuolaikinis šokis ir muzika, artėjant prie Lietuvoje menkai tepažįstamo miuziklo žanro.

Pasak kurso vadovės ir spektaklio režisierės Ramunės Kudzmanaitės, „pasaulyje plačiai mėgiamas ir suprantamas muzikinio teatro žanras Lietuvoje yra daigelių stadijoje. Ir teatralams, ir muzikams pavainikiu atrodantis žanras vis sparčiau dygsta gausėjančiuose pastatymuose“. Miuziklo artistai Lietuvoje ruošiami nuo 2006 m. – pirmoji Vilniaus kolegijos miuziklo artistų laida, kaip teigia kolegijos dėstytojai, tęsia magistro studijas įvairiose Europos šalyse. Studijuodami kolegijoje trejus metus, šie menininkai panašiu krūviu mokosi aktorinio meistriškumo, šokio ir vokalo.

Šiemet tarp absolvenčių – nė vieno vaikino, todėl pasirinkta ir pjesė apie aštuonias motinos namie įkalintas dukteris. Spektaklyje su vaidyba ir šiuolaikiniu šokiu susipina ir gyvai atliekamos S. De Luca, J. Bock, I. Berlin, J.Bizet dainos, kurias paruošti merginoms padėjo solinio dainavimo dėstytojos Dalia Babilaitė ir Eglė Juozapaitienė. Scenografiją ir kostiumus spektakliui kūrė dailininkė Laura Luišaitytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją