19 valandą kavinėje „Kafenhaus“ rinksis džiazo klubas „Randevu“ – čia gros ir improvizuos svečiai iš Klaipėdos, Baltarusijos ir panevėžiečių grupė „Jazz Comfort“, vadovaujama kompozitoriaus ir džiazo muzikos atlikėjo Rimanto Bagdono. Šeštadienį Muzikinime teatre džiazuos festivalio dalyviai, kuriems devyniolika ir daugiau metų.

Visi festivalio koncertai, išskyrus šeštadienį vakare Muzikiniame teatre vyksiantį baigiamąjį, bus nemokami.

„Jazz fontanas“ sumanytojo ir projekto vadovo R. Bagdono teigimu, festivalio idėja yra propaguoti džiazo muziką, ugdyti jaunus talentingus džiazo muzikantus, duoti jiems progą muzikuoti ir kurti su profesionalais.

„Mūsų festivalis yra vienas iš nedaugelio, kuriame gali varžytis ir pradedantieji, ir jau pripažinimą pelnę muzikantai. Per devynerius metus projektas ir pailgėjo, ir išsiplėtė. Šiemet sulaukėme net pusantro šimto dalyvių, tarp jų ir mūsų kaimynų baltarusių. Jauniausiam dalyviui – vos šešeri, vyriausiam – 60 metų“, – sakė R. Bagdonas.

Kompozitorius ir džiazo muzikos atlikėjas džiaugėsi, jog ne vienas ankstesnių festivalių laureatas dabar sėkmingai studijuoja Vokietijos, Olandijos, Danijos, kitų Europos šalių aukštosiose muzikos mokyklose.

O ar šiųmetei šventei nesutrukdė Lietuvą krečianti krizė? R. Bagdonas tik nusijuokė: „Esame stipresni už visus ekonominius sunkumus. Anksčiau mes ieškodavome, ką pakviesti į festivalį, o dabar jau patys muzikantai mums skambina ir prašosi kviečiami.“

Šiemet į „Jazz fontaną“ daugiausia atvažiavo vilniečių ir klaipėdiečių, o Panevėžiui atstovaus Gendriaus Jakubėno modernaus dainavimo studija, Muzikos mokyklos pianistės, keletas gitaristų.
Festivalyje skambės ir jaunųjų muzikantų, ir jų pedagogų sukurtos kompozicijos. Įdomių idėjų žada pasiūlyti ir baltarusiai – pirmąkart „Jazz fontane“ jie džiazą atliks balalaika.

Atlikėjus vertins kompetentinga komisija, jai vadovaus muzikologė, džiazo analitikė ir ekspertė Jūratė Kučinskaitė. Festivalio dalyviai keturiose amžiaus kategorijose varžysis dėl pagrindinio „Grand Prix“, kurį sukūrė panevėžietis stiklo menininkas Remigijus Kriukas.