Skulptūrą-sieną turėtų sudaryti 20 000 vardinių plytų, jas nusipirkti ir taip monumente įsiamžinti gali kiekvienas šalies gyventojas. Tereikia apsilankyti puslapyje www.laisveskelias.lt ir įsigyti 25 litus kainuojančią vardinę arba 50 litų vertės šeimos plytą. Plyta su jūsų vardu ir pavarde arba jūsų šeimos vardu bus atsitiktine tvarka įmūryta į sieną ir taps neatsiejama skulptūros dalimi. Nuo išpirktų plytų skaičiaus priklausys ir skulptūros ilgis, jei bus parduota mažiau plytų siena nesieks 60 metrų.

„Aš tikiu žmonėmis ir tikiu, kad projektas pavyks“, - sakė Lietuvos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narė, viena Baltijos kelio organizatorių ir šio projekto iniciatyvinės grupės narė Angonita Rupšytė.

„Dar nežinome, kas bus, jei norinčių įsigyti plytas bus daugiau nei 20 tūkst. Plytas galima užsisakyti iki liepos 15 dienos. Vėliau jos bus gaminamos ir tikrinamos. Skulptūra turėtų būti atidengta rugpjūčio 23 dieną, minint Baltijos kelio 21 metines“, - sakė jos autorius T. Gutauskas.

Tarp projekto iniciatorių yra ir dainininkai Andrius Mamontovas bei Algirdas Kaušpėdas. „Baltijos kelias - pasaulio istorijoje analogų neturinti įvykis, manau jis vertas tokio įamžinimo“, - sakė A. Mamontovas. „Kartas nuo karto reikia patikrinti savo patriotinius jausmus“, - įsitikinęs A. Kaušpėdas. Dainininkai patvirtino, kad, be abejonės, įsigis vardines plytas.

Plytų įsigijimo procedūra yra griežtai prižiūrima ir projekto rengėjai tvirtina užkirtę kelius interneto chuliganams, pokštauti linkusiems ar didybės manija sergantiems žmonėms. Bus galima įsigyti tik vieną plytą savo paties, savo vaiko arba savo šeimos vardu. Pasirinkti jų spalvos ar vietos sienoje nebus galima. Tiesa, neatmetama tikimybė, kad plytas įsigis vienodus vardus ir pavardes turintys skirtingi žmonės. Tokiu atveju sienoje bus kelios vienodos plytos.

„Laisvės kelias“ kūrėjai taip pat derasi su įmone „Lietuvos paštas“ dėl galimybės platinti plytų kuponus. Taip bus užtikrinta galimybė jas įsigyti žmonėms, kurie nesinaudoja internetu.

Kai skulptūra bus pastatyta, ji taps Vilniaus miesto nuosavybe ir šis bus įpareigotas ja rūpintis: saugoti, apšviesti, plauti, taisyti pažeidimus. T. Gutauskas tvirtina, smulkiai apgalvojęs skulptūros idėją ir pasistengsiantis apsaugoti ją nuo gamtos poveikio ir piktavalių. „Išlupti plytą iš sienos tikrai nebus lengva“, - tvirtina jis.

T. Gutauskas yra skulptūrų „Vienybės medis“ (sostinės Vingio parkas) ir „Lietuvos krepšiniui“ (prie sostinės „Siemens“ arenos) autorius.

Taip turėtų atrodyti „Laisvės kelias“:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją