Parodoje eksponuojamos komodos apibūdinamos kaip objektai-meno kūriniai, skirti stovėti erdvėje. Autorines komodas "Meno nišoje" pristatys dailininkai Virginija Giniotytė, Liudvikas Natalevičius, Marius Jonutis.

"Iš komodos" šįkart bus ištaukti 30-ties Vilniaus dailės akademijos (VDA) tekstilės katedros studentų darbai, atlikti sudėtingiausia siuvinėjimo aukso gijų daigstymo technika.

Šie darbai - VDA tekstilės katedros medžiagų struktūros ir analizės studijų rezultatas. Studentai supažindinami su įvairiomis medžiagomis, tradicinėmis bei šiuolaikinėmis technologijomis, galimybe jas pritaikyti savo kūryboje.

Kuriant kai kuriuos darbus buvo kopijuojama Nacionalinio dailės muziejaus ir Istorijos muziejaus fonduose sukaupta medžiaga.

Siuvinėjimas - viena seniausių tekstilės meno technologijų. Siuvinėjimo šilku ištakos siekia Japoniją, Kiniją, o auksu - Bizantiją.

Lietuvoje dailiujų amatų mados pradžia siejama su karalienės Bonos vardu, kuri kartu su gausiu kraičiu iš Italijos atvežė ir europietiškos estetikos sampratą.

Tekstilės manufaktūros steigėsi kunigaikščių ir didikų rūmuose, vienuolynuose. Profesionalios audėjos bei siuvinėtojos vykdė didikų užsakymus. Medžiagų puošyba plito ir liaudies kultūroje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją