Trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje šį projektą sumaniusios Švedijos kultūrinės organizacijos "Intercult" vadovas Chrisas Torchas (Krisas Torčas) bei "Intercult" partneriai Lietuvoje - Menų spaustuvės vadovas Audronis Imbrasas bei Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro vadovas Audronis Liuga - pristatė projektą "Seas".

Pasak Ch.Torcho, šis projektas yra pirmasis, įtraukiantis visą naująją Europą ir siekiantis apibrėžti šalių sąjungą kaip kultūrinį šalių bendradarbiavimą.

Projekte dalyvauja 11 Baltijos ir Adrijos jūrų šalių menininkai - teatro, kino, performansų, video meno, šokio kūrėjai, fotografai, dizaineriai.

Projektas "Seas" vyks uostuose. Pasak Ch.Torcho, abiejų regionų šalių uostuose susidarė analogiška situacija - dėl sparčių ekonominių, struktūrinių pokyčių ten atsirado didžiulės ištuštėjusios, nenaudojamos erdvės.

"Seas" dalyvių sukurti dramos ir šokio spektakliai, filmai, dizaino objektai, performansai sieks atkreipti visuomenės dėmesį į šias erdves, pradėti diskusiją dėl jų galimos kultūrinės funkcijos, taip pat bandys nagrinėti jūros - ne tik poetine, bet ir ekonomine, politine prasme - reikšmę besikeičiančiame pasaulyje.

Mišrios menininkų poros iš dviejų regionų šių metų pavasarį aplankė abiejų jūrų uostamiesčius - Helsinkį, Malmę, Kopenhagą, Koperą, Kotorą, Gdanską, Klaipėdą, Dubrovniką, Bari, tyrinėjo šių miestų gyvenimą, uostų erdves, ieškojo meninio įkvėpimo būsimiems bendriems projektams.

Po pirmojo projektų etapo menininkai atskirai kurs du skirtingus ta pačia patirtimi besiremiančius kūrinius, kurie nuo 2004 metų rudenio bus rodomi visose "Seas" dalyvaujančiose šalyse.

Lietuva vienintelė iš visų "Seas" dalyvių pristatys net du projektus - naująjį Mariaus Ivaškevičiaus spektaklį darbiniu pavadinimu "Dvigubas gyvenimas" bei Gintaro Varno režisuotą vokiečių dramaturgo Tankredo Dorsto kūrinį "Merlinas, arba Nusiaubta šalis".

Dramaturgas ir režisierius M.Ivaškevičius papasakojo, kad naujoji jo pjesė ir būsimasis spektaklis gimė Kopenhagoje ir Malmėje - Danijos ir Švedijos uostuose, kuriuos jungia ilgiausias Europos tiltas. Lietuvių dramaturgas su italų režisieriumi bei choreografe pasirinko šį tiltą kaip pagrindinę būsimųjų kūrinių metaforą.

Lietuvių bei italų trijulė penkias dienas pažindinosi su abiem uostamiesčiais, bandė suprasti, ko švedų vyrai ir moterys važiuoja tiltu į Daniją. Pasak M.Ivaškevičiaus, būsimųjų kūrinių raktą jie atradę Kopenhagos laikraštyje atspausdintoje žinutėje apie viename Danijos sostinės rajonų aptiktą moters lavoną.

Netoli lavono policija rado šios moters dienoraštį, atskleidusį dvigubo gyvenimo istoriją - pasirodo, ji Malmėje turėjo "padorią" šeimą, vyrą, du vaikus, tačiau kartais išvykdavo į Kopenhagą ir ten dirbo prostitute, vartojo narkotikus ir t.t.

Remiantis šia tikra istorija, M.Ivaškevičius rašo pjesę, kurią vėliau pats režisuos. Italai, pasak dramaturgo, taip pat kurs spektaklį. Jie abu vėliau bus rodomi greta - taip bus pateikiamos skirtingos tos pačios patirties versijos.

Šiuo principu remiasi ir kitų projekto dalyvių darbas.

G.Varno "Merlinas, arba Nusiaubta šalis" kuriamas pagal kiek kitokį modelį - pasak A.Liugos, šis pastatymas pradėjo ilgalaikį Menų spaustuvės projektą "Pravda", jo eskizas jau buvo parodytas šių metų Naujosios dramos akcijos metu.

Tačiau, ieškant ne vien lokalios, susijusios su konkrečia buvusios "Tiesos" spaustuvės Vilniuje erdve, spektaklio reikšmės, buvo nuspręsta vieno žymiausių šiuolaikinių Vokietijos dramaturgų T.Dorsto pjesės pastatymą įtraukti ir į projektą "Seas".

A.Liugos teigimu, istorija apie idealais grįstos valstybės utopijos žlugimą, kuri pagal dramaturgo ir režisieriaus sumanymą turėtų būti vaidinama ne teatrinėse erdvėse, atitinka ir "Seas" koncepciją.

A.Liugos nuomone, pagrindinis pjsesės ir spektaklio įvaizdis - "nualinta šalis" - atranda idealų atitikmenį į Stalkerio zoną panašiose apleistose uostų teritorijose. Būtent tokioje "zonoje" - milžiniškoje Gdansko laivų statykloje- įvyks vienas iš pirmųjų G.Varno spektaklio parodymų.

Šis brangiausias ir daugiausia žmonių užimantis "Seas" projektas turės aiškią politinę potekstę, išreikš režisieriaus ir spektaklyje vaidinančių aktorių kartos žmonių atsaką į visų idealistinių utopijų žlugimą, kuris šiuo metu vyksta Lietuvoje. Spektaklyje vaidins Saulius Balandis, Viktorija Kuodytė, Dainius Kazlauskas ir kiti aktoriai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją