Barboros Radvilaitės medalis įteiktas rašytojai, literatūrologei, daugybės publikacijų, knygų, vadovėlių autorei, profesorei Viktorijai Daujotytei-Pakerienei, Žygimanto Augusto medalis - vienam žymiausių Lietuvos režisierių, Meno forto vadovui, pelniusiam daugybę Lietuvos ir užsienio šalių apdovanojimų, Eimuntui Nekrošiui.

Šie istorinių asmenybių vardais pavadinti apdovanojimai, įsteigti 2000 m. Vilniaus miesto Savivaldybės tarybos ir skirti meno ir kultūros žmonėms, kurių veikla per dešimtmetį praturtina mūsų miestą ir suteikia jam daugiausiai išskirtinių spalvų ir atspalvių.

Kaip pranešė Vilniaus savivaldybė, aukso medaliais "Už nuopelnus Vilniaus kultūrai" taip pat pagerbti ir apdovanoti: architektai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai, poetas, prozininkas ir vertėjas Algimantas Baltakis, aktorius, režisierius Antanas Šurna, vienas žymiausių Lietuvos chorinio meno atstovų Lionginas Abarius, "Lėlės" teatro režisierius, scenografas Vitalijus Mazūras, dailininkas, visą gyvenimą tapęs tik Vilnių, Aloyzas Stasiulevičius, fotografas, ne vieną fotografijų ciklą apie Vilnių sukūręs, Stanislovas Žvirgždas.

Sidabro medaliai "Už nuopelnus Vilniaus kultūrai" įteikti Marijos ir Jurgio Šlapelių namų muziejaus direktorei, mokslininkei, pedagogei Almai Gudjonytei ir Vilniaus miesto savivaldybės Centrinės bibliotekos informacinio sektoriaus vedėjai Zitai Bielinienei.

Vilniaus miesto savivaldybės choro "Jauna muzika" choro meno vadovui ir vyriausiam dirigentui Vaclovui Augustinui įteiktas atminimo ženklas "Už nuopelnus Vilniaus savivaldai".

Be šių apdovanojimų, už Vilniaus įamžinimą meno kūriniuose dailininkui Mindaugui Skudučiui ir už naujus muzikinius projektus kompozitoriui Algirdui Martinaičiui buvo įteiktos mero premijos.

Prieš 75-erius metus, 1935-ųjų balandžio 15-ąją, Vašingtone JAV prezidentas Franklinas Rooseveltas (Franklinas Ruzveltas) ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. Žmogiškojo genijaus kūrybą saugančio dokumento idėją iškėlė dailininkas, keliautojas, archeologas, mąstytojas ir visuomenės veikėjas Nikolajus Rerichas.

Šią dieną pasaulyje kasmet minima Kultūros diena. Nuo 2008 metų ją mini ir Lietuva - 2007 metais Kultūros diena buvo įtraukta į atmintinų dienų sąrašą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją