Panevėžį drąsiai galima vadinti ne tik Aukštaitijos, bet ir Dūdų sostine. Tokį pavadinimą miestui galima suteikti todėl, kad jame jau dešimtą kartą vyksta čia gimęs Lietuvos pučiamųjų instrumentų čempionatas. Į jį šįsyk suvažiuos net 38 orkestrai iš visos Lietuvos, panevėžiečius grojimu džiugins per tūkstantis dūdorių. Į čempionatą suplūs pučiamųjų orkestrai, o meistriškumą rodys nuo pačių jauniausių muzikantų iki profesionalų.

Grandiozinis projektas vyks balandžio 9–10 dienomis. Pūtikai varžysis penkiose kategorijose. 38 orkestrai konkursines programas pristatys Bendruomenių rūmuose, Vytauto Mikalausko menų gimnazijoje, Muzikiniame teatre, o patys geriausieji šeštadienį, balandžio 10 dieną, susirungs „Cido“ arenoje.

Kasmet čempionate dalyvauja orkestrai iš visos Lietuvos. Ir šįmet atvyks kolektyvai iš Vilniaus, Mažeikių, Trakų, Kauno, Ukmergės, Šiaulių, Pakruojo, Tauragės, Joniškio, Molėtų, kitų šalies miestų bei rajonų. Tačiau šįsyk tarp profesionalų neišgirsime Panevėžio miesto orkestro „Panevėžio garsas“. Jo vadovas Vydmantas Tamoliūnas paaiškino, kodėl šiemet devynis kartus čempionate dalyvavęs orkestras jubiliejiniame renginyje nesivaržys.

„Pirmiausia – nebuvo oficialaus kvietimo dalyvauti. Tik pakalbėdavo, kad vyks čempionatas, bet iš organizatorių negavome jokio kvietimo, – neslėpė nuoskaudos dėl tokio Lietuvos varinių pučiamųjų instrumentų orkestrų asociacijos ir Liaudies kultūros centro poelgio V. Tamoliūnas. – Kita vertus, šiais metais dalyvauti negalime ir todėl, kad sumažėjo finansavimas iš Savivaldybės.

Be to, orkestras savo jėgomis kraustėsi į kitas patalpas. Vyko naujų patalpų remonto darbai, todėl nebuvo laiko repetuoti. Dar bėda: sumažinus finansavimą, orkestro muzikantai privalėjo nemokamai atostogauti, o kiti paliko orkestrą. Todėl ir nedalyvausime čempionate. Be to, nesinori prastai pasirodyti. Tačiau galiu pasakyti, kad kitąmet tikrai dalyvausime.“

Vertins tarptautinė komisija

Čempionato siela rajono Savivaldybės kultūros specialistas ir orkestro „Aukštyn“ vadovas Remigijus Vilys patvirtino, kad miesto orkestras „Panevėžio garsas“ tikrai nedalyvaus, bet jis dėl to nesisielojo. Anot jo, čempionate ir be „Panevėžio garso“ bus ką išgirsti. Be to, jis džiaugėsi, kad orkestrus, kurie varžysis 5 kategorijose, vertins tarptautinė komisija, kurią sudarys „Europos Brass band asociacijos“ ekspertai, dirigentai, kompozitoriai ir profesionalūs muzikantai iš Nyderlandų, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Latvijos, Lietuvos.

R. Vilys kvietė panevėžiečius ne tik pasiklausyti, kaip groja orkestrai, bet ir ateiti pasigrožėti muzikos instrumentų paroda, kurios atidarymas vyks balandžio 9 dieną 12 valandą „Cido“ arenoje.

Pernai nugalėjo kariai

Toje pačioje arenoje balandžio 10 d. 18 val. vyks ir baigiamasis koncertas bei apdovanojimų ceremonija. Koncerte gros Lietuvos kariuomenės orkestras (dirigentas Egidijus Ališauskas). Be to, dalyvaus Jan Van Der Roost (Belgija), Piet Visser (Nyderlandai), Stivas Saiksas jaunesnysis (trombonas, Anglija), Algirdas Matonis (eufonija), Liudas Mikalauskas (vokalas) ir Žaliasis Panevėžio choras. Beje, pasibaigus koncertui sporto arenoje čempionato dalyviai – orkestrų muzikantai – nesiskirstys. Jie dar dvi valandas džiazuos fojė.

X Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionato konkursų renginiai, kurie vyks Bendruomenių rūmuose, Vytauto Mikalausko menų gimnazijoje ir Muzikiniame teatre, – nemokami. Į koncertus, kurie vyks „Cido“ arenoje, teks pirkti bilietus.

Beje, priminsime, kad pernai vykusio IX Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionato nugalėtoju tapo Lietuvos kariuomenės orkestras. Be pagrindinio apdovanojimo – pirmosios vietos, Lietuvos kariuomenės orkestras iškovojo ir tris pagrindines čempionato nominacijas: „Geriausiai atlikto privalomo kūrinio“ (buvo atliekamas olandų kompozitoriaus Jan Van der Roost kūrinys „Kebek“), „Geriausio čempionato solisto“ – juo tapo Robertas Beinaris (obojus) ir „Geriausio čempionato dirigento“ – juo pripažintas Lietuvos kariuomenės orkestro vadovas kapitonas Egidijus Ališauskas.

Gins krašto garbę

X Lietuvos pučiamųjų instrumentų čempionate Panevėžio krašto garbę gins šeši rajono orkestrai: varinių pučiamųjų instrumentų orkestras „Aukštyn“ (vadovas Remigijus Vilys), Smilgių kultūros centro jungtinis Perekšlių ir Sujetų pučiamųjų instrumentų orkestras „Saulutė“ (vadovė Ligita Bilevičienė), Ėriškių KC pučiamųjų orkestras „Ėriškių Brass“ (vadovas Saulius Buitvydas), Karsakiškio bendruomenių namų orkestras „Karsakiškio garsas“ (vadovas Aleksandras Fomenko), Bernatonių bendruomenių namų orkestras „Dūdesys“ (vadovas Dainius Šilkaitis), Šilagalio KC vaikų ir jaunimo pučiamųjų instrumentų orkestras „Sklepučini“ (vadovas Vilmantas Vapsva).
Kolektyvai tikrai įvairūs, todėl jie varžysis skirtingose kategorijose: nuo A iki E, pastarojoje rungsis patys profesionaliausi.

Nemokamų koncertų nebus

Prieš paskelbiant straipsnį apie X Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionatą, miesto Savivaldybė išplatino administracijos direktorės Kristinos Vareikienės įsakymą, kuriuo patvirtintas 2010 metų „Cido“ arenoje vyksiančių renginių sąrašas. Šiame sąraše nurodoma, kad šiemet „Cido“ arenos patalpomis nemokamai galės pasinaudoti ir X Lietuvos pučiamųjų orkestrų čempionato projekto rengėjai. Savivaldybės administracijos direktorė K. Vareikienė aiškino, kodėl panevėžiečiams teks pirkti bilietus į čempionato koncertą „Cido“ arenoje: „Savivaldybė sudarė sąlygas, kad čempionato rengėjams nereikėtų mokėti „Cido“ arenai nuomos mokesčio. Jie nemokės nuomos, bet turi susimokėti mokesčius už komunalines paslaugas. Todėl, manau, renginio organizatoriai priversti platinti bilietus, kad galėtų sumokėti mokesčius už sunaudotą elektros energiją, vandenį.“