„Vėžio palatoje autorę domina ne tiek operacija ir gydytojo veiksmai, kiek ligonių būsenos ir kontaktai. E. Mėlinauskienės fotografija tarsi įrodo, kad visur yra gyvenimas ir visur yra išeitis. Joje nėra dirbtinio optimizmo ar, atvirkščiai, juodo dramatizmo. Yra nuolat kintančios situacijos, kaip gyvenime, kur iš tamsos išnyrame į šviesą. Skaudžią šviesą!“ – sako meno kritikas Skirmantas Valiulis.

Fotografė prieš kelerius metus susigrūmė su vėžiu ir šiuo metu vadovauja paramos ir labdaros fondui „Mamų unija“. Šis fondas padeda vėžiu sergantiems vaikams ir juos auginančioms šeimoms, pildo sergančių vaikų svajones, kuria jaukesnę sergančio vaiko aplinką, padeda tėvams gauti kvalifikuotą pagalbą.

„Supratau, ką reiškia džiaugtis kiekviena diena ir labai paprastais dalykais, kurių anksčiau nepastebėdavau. Jei ne liga, niekada nebūčiau sukūrusi fotografijų ciklo apie sergančiųjų vėžiu kasdienybę. Šiomis nuotraukomis norėjau sveikam pasauliui papasakoti apie gyvenimą už ligoninės sienų, padrąsinti sergančiuosius, suteikti vilties ir tuo pačiu pasakyti, kad vėžys – ne mirties nuosprendis. Šios fotografijos – tai savotiška duoklė už mano antrą gyvenimą“, – sako E. Mėlinauskienė.
Parodos lankytojai susipažins su autorę išgarsinusia fotografijų serija, kurią Maskvos tarptautinis menų festivalis įvertino pagrindiniu prizu.

Paroda veiks iki balandžio 30 dienos.

Parodos lankytojai galės ne tik apžiūrėti fotografijas, bet ir susipažins su patarimais, kaip apsisaugoti nuo vėžio.

“Kiekvieną dieną vėžio diagnozę Lietuvoje išgirsta 50 žmonių, per metus – 17 tūkstančių. Apie 20 mln. žmonių pasaulyje šiandien gyvena sirgdami vėžiu. Darbų autorės E. Mėlinauskienės tikslas kalbėti apie šią ligą ir atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad kiekvienas galime pasirūpinti savo sveikata, kol liga neužklupo. Net 40 proc. vėžinių susirgimų galime išvengti koreguodami tam tikrus įgūdžius – mitybą, judėjimą, dienotvarkę, aplinką, atsisakydami žalingų įpročių ir reguliariai tikrindamiesi sveikatą. Ši gražaus pavasario diena galėtų būti mūsų ir artimųjų sveiko gyvenimo pradžia“, – sako D. Vencevičienė.

Tarptautinė kovos su vėžiu organizacija UICC visame pasaulyje šiuos metus skelbia „Vėžio prevencijos metais“ ir ragina visuomenines sveikos gyvensenos ir vėžio prevencijos organizacijas informuoti žmones apie tai, kaip galima užkirsti kelią onkologinėms ligoms.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją