Pasak vienos iš skvero rekonstrukcijos projekto autorių Irenos Daujotaitės, buvo siekta pavaizduoti tuos ženklus, kurie buvo senojo miesto laikais.

"Šis skveras buvo miesto užribis - tai turėtų atskleisti žalios vejos lankstas", - sakė I.Daujotaitė.

Iki kitų metų gegužės mėnesio palei Šventaragio gatvę iš dekoratyvinių liepų bus suformuota "siena", kuri simbolizuos senojo Vilniaus laikais tekėjusio Vingrio upelio vagos kontūrą bei miesto gynybinės sienos vakarinės dalies vietą.

Odminių skvero vietoje buvo pelkėta, vandeninga vietovė - tai vilniečiams turėtų priminti ir vasarą skvere trykšiančios vandens srovelės.

Skvero darbų užsakovės bendrovės "Vilniaus kapitalinė statyba" direktoriaus pavaduotojas, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Stanislovas Šriūbėnas BNS sakė, kad Odminių skvero grindinyje bus įkomponuota apie 10 mažų fontanėlių, kurie žymės kažkada buvusią pelkę.

Tvarkant skverą bus pakeisti inžineriniai tinklai, kabeliai, vamzdynai, paklota tokia pati danga kaip ir rekonstruotoje Gedimino prospekto dalyje - granitinės trinkelės ir bazaltas. Iki gegužės 1-osios Odminių skvere taip pat bus pasodinti dekoratyviniai krūmai, pastatyta 10 suoliukų, įrengti šviestuvai, pėsčiųjų takai.

Kadangi Odminių skveru siekiama išryškinti senojo Vilniaus istoriją ir geografiją, nuspręsta iš skvero iškelti dramaturgo ir teatro režisieriaus Boriso Dauguviečio biustą. Kur stovės režisieriaus paminklas dar nenutarta.

Skvero rekonstrukcijos projektų autoriai yra I.Daujotaitė, Dėja Želvienė, Giedrė Laukaitytė ir Gabreilius Malžinskas.

Rekontrukcijos darbai, kuriuos atliks konkursą laimėjusi bendrovė "Luidas", kainuos apie 2,3 mln. litų. Beveik milijonas litų skvero sutvarkymui liko nuo Gedimino propekto dalies rekonstrukcijos darbų.

Tarp Gedimino prospekto, Šventaragio, L.Gucevičiaus ir Odminių gatvių esantis Odminių skveras ilgą laiką stovėjo apleistas, paskutinį kartą jis tvarkytas 1968 metais.

Skveras yra metraščiuose minimų Šventaragio slėnio su šventove ir valdovų kapais vieta, Vilniaus pilies priešpilio dalis, todėl Odminių skveras dar vadinamas Šventaragio. Jame yra užkastos Vingrės ir Vilnios upelių vagos, buvusios natūralia pilies ir viduramžių miesto teritorijų riba, skvere yra buvę pilies bei miesto gynybos įrenginiai.

Urbanistiniu-architektūriniu požiūriu, skveras yra apibūdinamas kaip istorinio urbanistinio ir architektūrinio Vilniaus pilių komplekso, jame esančių Katedros aikštės bei Gedimino prospekto dalis. Jis jungia senąjį Vilniaus branduolį su 19-20 amžiaus miesto centru.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją