Bronė Balčienė gimė 1945 m. balandžio 23 d. Biržų r. Parupės kaime. 1970 m. baigusi lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniaus universitete, liko dėstyti VU Lietuvių kalbos katedroje. B. Balčienė bendradarbiavo leidžiant „Mūsų kalbą“, parašė keliasdešimt straipsnių apie kalbos kultūrą. Nuo 1979 m. dirbo „Vagos“ leidykloje verstinės literatūros redaktore, nuo 1988 m. – redakcijos vedėja. Nuo 1994 m. iki šiol dirba leidykloje „Alma littera“ redaktore.

B. Balčienės suredaguotas knygas – vertimus iš rusų, latvių, anglų kalbų, taip pat lietuvių autorių kūrinius – surinkus į vieną vietą susidarytų nemaža biblioteka. Suredaguota daugybė užsienio klasikos ir šiuolaikinės literatūros vertimų (t. p. iš „Pasaulinės literatūros bibliotekos“, „XX a. aukso fondo“).

Pastaruoju metu redaktorė daugiausia laiko skiria verstinei vaikų ir paauglių literatūrai. Redaktorė daug bendradarbiavo ir su lietuvių autoriais, be kita ko, redagavo J. Avyžiaus, V. Bubnio, K. Sajos, R. Gavelio, V. Juknaitės, R. Šerelytės, L. S. Černiauskaitės, L. Tapino kūrinius.

B. Balčienė ir pati verčia iš latvių, anglų ir rusų kalbų. Tarp jos verstų kūrinių – Iris Murdoch „Jūra, jūra…“ ir „Juodasis princas“, daug vaikų literatūros.

Premija bus teikiama balandžio 8 d. Vilniaus paveikslų galerijoje, kartu su LLVS įsteigta Dominyko Urbo premija už literatūros vertėjo debiutą.

Laureatei bus įteikiamas diplomas ir skulptūrėlė (skulptorius Viktoras Tunkevičius), pavadinta „Auksinė lupa“. Ji simbolizuoja kruopštų redaktoriaus darbą.

Pirmąja premijos laureate 2008 m. tapo Donata Linčiuvienė, antrąja – Sigita Papečkienė.