Neblėstančios tradicijos

Kaip ir prieš 30 metų, nuskambės tie patys festivalio pradžios šaukiniai, juos lydės smagi diksilendo muzika. Taip sumanė dar šviesaus atminimo muzikologas Liudas Šaltenis, padėjęs sudėtingais laikais prigyti mažame miestelyje šiai šauniai šventei.

Žmones čia traukia jauki festivalio aura, saviškių sambūvio dvasia, pavasarėjanti kurorto gamta. Be šios šventės savo gyvenimo šiandien neįsivaizduoja jau kelios džiazo muzikantų ir mėgėjų kartos.

Džiazo festivalio "Birštonas" stiprybė - tik jam būdingos tradicijos. Jokia kita šalies džiazo scena nepateikia tokios plačios lietuviško džiazo panoramos. Dalies šio festivalio dalyvių kitur galbūt ir neišgirstume.

Nuotaikingas bigbendų paradas

Šiemet į Birštono sceną norėjo patekti ypač daug užsienio džiazo kolektyvų, bet pirmenybė buvo teikiama lietuviams. Todėl publika šį kartą išgirs net keturis lietuviškus bigbendus, kurių du - Šiaulių ir Klaipėdos - dar tik pradeda savo profesinę karjerą.

Po efektingo debiuto su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bigbendu praėjusiame festivalyje saksofonininkas Liudas Mockūnas šiemet parengė Birštonui su savo vadovaujamu kolektyvu naują programą. Joje su LMTA bigbendu gros L. Mockūno, Dmitrijaus Golovanovo ir Marijaus Aleksos trio "NuClear".

Kauno bigbendą į festivalį atlydės naujasis jo vadovas Skirmantas Sasnauskas. Pirmą kartą Birštono scenoje pasirodys ir geriausių Latvijos muzikantų džiazo orkestras "Mirage", vadovaujamas Laurio Amontovo. Su latviais dainuos Jolanta Gulbė.

Bendraus kartos ir tautos

Išskirtinis Birštono programų bruožas - jo senbuvio Vladimiro Čekasino milžiniški projektai su studentais. Šiemet maestro į festivalio sceną išves daugiau kaip 40 muzikantų, dainininkų ir šokėjų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Škotijos. Jis pristatys bendrą Vilniaus ir Edinburgo kolegijų studentų projektą.

Festivalyje, kaip ir kasmet, greta Lietuvos džiazo veteranų (bus net pirmojo festivalio dalyvių - Rimantas Brazaitis, Jaroslavas Cechanovičius) pasirodys jaunimas - Kristina Svolkinaitė, debiutantė Monika Liubinaitė. Išgirsime dažnus šventės svečius Artūrą Anusauską,
Dainių Pulauską su grupe.

Specialiai Birštonui premjerines programas parengė Arkadijus Gotesmanas su savo kvintetu, Arvydas Jofė, Vita Rusaitytė su Skirmantu Sasnausku. Pučiamųjų virtuozas Kęstutis Vaiginis pasirodys su Turkijos muzikantais, L. Mockūnas išeis į sceną ir su danų būgnininko Stefano Pasborgo grupe "Odessa 5".

Į šventę su naujais projektais sugrįš jau grojusių čia bičiulių europiečių. Tai - lietuvių kilmės saksofonininkas iš Vokietijos Remy Filipovitch (Remigijus Pilypaitis) su savo kvartetu, švedų pianistas Arne Forsenas su "Brus Sextet", šveicarų bosininkas Herbie Kopfas su kvitetu SWILIT.

Aurą kurs ir dailininkai

Ištikimi Birštono šventės talkininkai menininkai pasitiks publiką naujais darbais - žaisminga atributika (autorius Rimvydas Kepežinskas), šventiška scenografija (dailininkė Irma Mickevičiūtė), šviesų improvizacijomis (Norvydas Birulis). Grupės fotografų paroda Birštono kultūros centre kvies džiazo mėgėjus pakeliauti festivalio maršrutais laiko mašina.

Šis festivalis nuo pat gyvavimo pradžios kuria savo veidą unikaliais estetiniais akcentais. Autorinis menininko darbas - Marijaus Petrausko sukurta statulėlė - šventėje bus įteiktas ir sėkmingiausiai pastaruosius dvejus metus kūrusiam šalies džiazo meistrui.

Po koncertų klausytojai kviečiami į naktines džiazo sesijas lauko palapinėje prie Nemuno.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją