Kaip pranešė Kultūros ministerija, 12 tarptautinis Šiaurės šalių meno ir literatūros festivalis "Les Boreales" ("Šiauriečiai") Normandijoje, Kano mieste vyks lapkričio 12-29 dienomis.

Pasak kultūros ministrės Romos Žakaitienės, tęsiant Lietuvos dalyvavimo Frankfurto knygų mugėje sėkmę, šis festivalis yra puiki galimybė Lietuvos šiuolaikinį meną pristatyti ir Prancūzijai. Pasak ministrės, "Les Boreales" svarbus ir tuo, jog Lietuva pristatoma Šiaurės šalių kontekste, o tai padės lietuvių menininkams sulaukti ir festivalyje gausiai dalyvaujančių Šiaurės Europos šalių meno kuratorių, literatūros vertėjų ir leidėjų dėmesio.

Lietuvos rašytojai Sigitas Parulskis, Jonas Mekas, Vanda Juknaitė, Jurga Ivanauskaitė, Marius Ivaškevičius dalyvaus diskusijose, savo kūrybos skaitymuose, taip pat bus surengtas bendras rašytojų literatūrinis turas po Normandiją.

22-iejų lietuvių rašytojų kūryba prancūzų kalba bus pristatyta lietuviškų novelių antologijoje "Sielos rūke". Specialiai festivaliui prancūzų leidyklos išleido ir S.Parulskio bei M.Ivaškevičiaus pjeses, iš straipsnių ir interviu sudarytą knygą "Oskaro Koršunovo teatras" bei J.Meko knygą "Laiškus iš niekur".

Lapkričio 22 dieną Oskaras Koršunovas pristatys kartu su prancūzų aktoriais sukurto spektaklio "Vienatvė dviese" pagal S.Parulskio pjesę premjerą, visą savaitę vyks Eimunto Nekrošiaus meistriškumo kursai pagal "Giesmių giesmę".

Lietuviškos fotografijos parodoje savo kūrinius tema "Vakar ir šiandien" eksponuos fotomenininkai Ramūnas Danisevičius, Ramūnas Krupauskas, Mindaugas Kavaliauskas, Andrew Mikšys, Ramunė Pigagaitė, Gedimina Šalkauskaitė, Vytautas Stanionis, Antanas Sutkus bei Artūras Valiauga, taip pat bus pristatytas Jurgio Mačiūno "Fluxus" kabinetas.

Prancūzijos žiūrovai galės pamatyti J.Meko 1964 -1999 metais sukurtų filmų retrospektyvą, lietuvių animatorių filmų vaikams programą bei Šarūno Barto kino juostas "Namai", "Laisvė" ir "Mūsų nedaug". Nacionaliniame dramos centre spektaklį "Extremum Mobile" parodys Kauno šokio teatras "Aura".

Lietuvos prisistatymo programą šiame festivalyje parengė "Les Boreales" kuratoriai kartu su Lietuvos institutu. Festivalyje taip pat bus pristatyta Danijos, Suomijos, Islandijos, Norvegijos ir Švedijos menininkų kūryba.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją