Šiemet festivalis išaugo pirmųjų bandymų rūbą, todėl pirminis pavadinimas „Trumpametražių operų festivalis“ tapo nebetinkamas, kadangi didžiąją dalį 2010 metų programos sudaro „pilnametražiai“ kūriniai. Padidėjo ne tik operų trukmė, bet ir jų skaičius – per šešias festivalio dienas bus pristatytos net devynios operos. Be to, festivalis toliau plėtos edukacinių projektų programą. Šių metų NOA repertuare sau tinkamas operas atras ne tik suaugusieji, bet ir vaikai; čia nestigs kultūrinių pramogų visai šeimai.

2010 metų festivalis siūlo itin didelę tematinę įvairovę: nuo dokumentinės operos, grįstos pokario išeivių šeimos istorija iki pasakojimų apie samių tautos šamanę, nuo Vienos pokylio intrigų iki mergaitės skriaudžiamos katytės likimo. NOA įsiveržė ir į platesnę žanrinę erdvę: greta į operos konvencijas įtaikančių darbų, solistams ir instrumentalistams skirtų šiuolaikinių operų, festivalio organizatoriai kviečia susipažinti ir su kino bei animacinės operos žanrais.

Praėjusių metų festivalyje didelio pasisekimo sulaukė monospektaklis-opera „Izadora“ (kompozitorius Jonas Sakalauskas, libretistas Dainius Gintalas ir režisierius Agnius Jankevičius), apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi kaip geriausias 2008 metų teatro debiutas. Šiemet ta pati kūrybinė grupė sukūrė dar vieną monospektalį-operą „Džiokeris“, kuris bus pristatomas kaip minėtų spektaklių diptiko antroji dalis.

NOA organizatoriai gerąją naujieną norėtų pranešti ne tik operos mėgėjams, bet ir žanro profesionalams. Paskutinę festivalio dieną, kovo 28-ąją vyks kūrybinės dirbtuvės „Improvizacinis muzikos teatras“, kurioms vadovaus originalios britų kompanijos „Vocal Motions Elastic Theatre“ dėstytojai Jacekas Ludwigas Scarso ir Maya Sapone.

Į tarptautinę erdvę skverbdamasi „Naujosios operos akcija“ į festivalį šiemet pakvietė ne tik dėstytojus iš Didžiosios Britanijos, bet ir lietuvių kilmės kompozitorių iš JAV Charlesą Halką, kurio operos „Julius“ premjera pradės renginių seriją. O animacinių ir kino operų seansuose atsivers galimybė ne tik pasiklausyti amerikiečių minimalizmo žvaigždės Philipo Glasso muzikos ar operos klasikos šedevrų, bet ir pamatyti legendinę Jeano Cocteau kino juostą ar ištisą virtinę žymių Vakarų pasaulio animatorių darbų.

Festivalio programa siūlo atrasti ne tik naujus kūrėjų ir atlikėjų vardus, bet ir pasiklausyti jau daugeliui puikiai pažįstamų jaunosios kartos operos solistų. Operos „Julius“ istoriją jums pasakos tenoras Tomas Pavilionis ir „Triumfo arkos“ laimėtoja Ona Kolobovaitė. „Pokilyje“ bei mono-spektaklių-operų „Izadora“ ir „Džiokeris“ vaidmenis kurs Jonas Sakalauskas ir Agnė Sabulytė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją