Kaip sakė Kauno savivaldybės Užsienio ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Vyginta Poderytė, iš tikrųjų 1939 - 1940 metais J.Zwartendijkas konsulu dirbo kitame Laisvės alėjos name, kuriame buvo įsikūrusi bendrovės "Philips" prekybos atstovybė. Joje J. Zwartendijkas ėjo direktorius pareigas.

"Tačiau šiame name dabar įsikūręs T.Masiulio knygynas, kurio savininkas dėl neaiškių priežasčių griežtai atsisakė leisti atidengti lentą ant šio pastato", - teigė V.Poderytė.

Lentos atidengimo iškilmėse dalyvavo diplomato dukra Edith - Jes Zwartendijk ir sūnus Robertas, Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje Pimas Dumore, "Philips" bendrovės, Žydų bendruomenės, Vytauto Didžiojo universiteto, Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Č.Sugiharos fondo "Diplomatai - už gyvybę", Genocido ir rezistencijos centro bei Kauno valdžios atstovai.

Atminimo lentos autorius - Jonas Venckūnas.

1940 m. vasarą, Lenkijos žydai, bėgdami nuo nacių persekiojimo, atsidūrė Lietuvoje, kuri tuo metu buvo okupuota sovietų, ir pradėjo ieškoti kelių, kaip ją palikti.

J.Zwartendijkas išdavinėdavo vizas į Nyderlandams priklausiusias Antilų salas. Diplomatas pasuose įrašydavo, jog ten patekti vizų nereikia, bet nutylėdavo, kad reikalingas vietos gubernatoriaus leidimas. Tokiu būdu J.Zwartendijkas išdavė daugiau kaip 2 tūkst. vadinamųjų vizų, su kuriomis Lenkijos, Lietuvos ir kitų Baltijos šalių žydai gaudavo tranzitines Japonijos vizas. Pastarąsias išdavinėdavo kitas garsus diplomatas Čijūnė Sugihara.

Penktadienį minimos 27-osios J.Zwartendijko mirties metinės. Popietė diplomatui atminti įvyko Č.Sugiharos namuose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją