Šios knygos apie Vilnių išskirtinis bruožas yra tai, kad ją skaitydamas paprastas kvartalo gyventojas gali netyčia atpažinti save. Visus gatvių aprašymus sukūrė Jurga Juoda ir Jurga Balta, o iliustracijas nupiešė Asta Ostrovskaja. Pirmiausia jie buvo išspausdinti žurnale ir užsitarnavo vienos ryškiausių ir mėgiamiausių leidinio rubrikų šlovę.

„Negaliu parodyti gerbėjų laiškų, perpasakoti asmeninių autorėms adresuotų komplimentų ir garbių asmenų susižavėjusių nuomonių, kurias rinkau ketverius metus. Seimo nariai gatvių aprašymus siūlė publikuoti savo agitacinėje medžiagoje. Viešųjų ryšių agentūros norėjo inicijuoti knygos publikavimą komerciniais pagrindais. Kai kas kėsinosi „Vilnių 37°C“ paversti ir „Kultūros sostinės“ programos dalimi“, – teigia žurnalo „Pravda“ redaktorius Kristupas Sabolius.

Autorės pripažįsta, kad knygos kūrimo procesas buvo išskirtinė jų gyvenimo patirtis. „Aprašinėdama gatves supratau, kad Vilnius yra ne mažiau pamišęs nei Neapolis ar Rio. Raudonų plytų name piktoji kaimynė troleibuso vairuotoja karpė laidus koridoriuje, mėtė papūgų narvus kaimynams į balkonus ir ant jų butų rankenų kabino moteriškas pėdkelnes,“ – pasakoja Jurga Balta.

„Man šios gatves – tai istorijos šešėliai, trupiniai iš sutiktų žmonių gyvenimo, realybės fragmentai, užfiksuoti lankantis kiekvienoje iš jų. Knygoje aprašytos gatvės sukrito kaip smulkūs niekučiai po spalvotais sekreto stikliukais, kurių išliekamoji vertė – įspūdis ir atsiminimas“, – prisipažįsta Jurga Juoda.

Knygos pavadinimas taip pat turi savitą kilmę. „Vilnius mums tapo gyvas, šiek tiek karščiuojantis. Apie 37 laipsnių temperatūros. Kita vertus, 37C skamba kaip namo numerio pavadinimas. Dažniausiai raidėmis pažymėti namai būna nutolę nuo gatvės, todėl sunkiai atrandami ir pastebimi. Be to, skaičius 37 dėmenų suma galėtų sudarytų tobulą dešimtuką, bet nesudaro. Tie, kas tiki simbolinėmis reikšmėmis, pastebės perskelto ir neišsipildžiusio apvalumo ženklą. Tokį kaip ir ši knyga – neišbaigta ir tai pabrėžianti. Neaprėpianti viso Vilniaus, bet fragmentais siekianti ištraukti jo dvasią ir polėkį“, – teigia knygos sumanytojai.

Vasario 20 d. Vilniaus knygų mugėje įvyks šios knygos pristatymas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją