Sparčiai kylanti Rusijos žvaigždė, 1987 m. gimęs smuikininkas Ivanas Počekinas 2005 m. tapo prestižinio tarptautinio N. Paganini smuikininkų konkurso Maskvoje nugalėtoju. Penkiolikos metų jis debiutavo prestižinėje Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje, grieždamas sudėtingą S. Prokofjevo Antrąjį koncertą smuikui.

Centrinėje muzikos mokykloje studijas pradėjęs I. Počekinas griežimo smuiku meną tobulino Maskvos valstybinės konservatorijos Akademinėje mokykloje, po to Vokietijoje, Kelno aukštojoje muzikos mokykloje, kur jo pedagogu buvo žinomas smuikininkas Viktoras Tretjakovas. Nuo 2008 m. yra Maskvos valstybinės filharmonijos artistas.

I. Počekino biografijos faktai stulbina karjeros spartumu. Šiandien dvidešimt metų vos perkopęs smuikininkas yra kviečiamas į garsias pasaulio koncertų sales. I. Počekinas grojo Rusijoje, Ispanijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Japonijoje ir kitur. 2006 m. I. Počekinas išleido savo įrašą kompanijoje „Philartis“, būdamas dvidešimtmetis smuikininkas pasirašė kontraktą su įrašų kompanija „Naxos“, yra išleidęs įrašų su N. Paganini, S. Prokofjevo, P. Čaikovskio, I. Stravinskio ir kt. autorių kūriniais.

Akivaizdu, jog būdamas vieno svarbiausių smuikininkų konkursų Rusijoje nugalėtoju, I. Počekinas savo repertuare ypatingą vietą skiria legendinio XIX a. virtuozo Niccolo Paganini kūrybai. Smuikininkas pasižymi stulbinančia technika ir nepaprasta, jo amžiui nebūdinga menininko branda. I. Počekinas yra Maskvos valstybinės filharmonijos rengiamo projekto „XXI amžiaus žvaigždės“ dalyvis, buvo apdovanotas įvairių fondų stipendijomis, tame tarpe Rusijos federacijos Kultūros ministerijos stipendija (2002). I. Počekinas yra žinomo smuikų meistro sūnus ir griežia savo tėvo smuiku.

Sausio 15 dienos koncerte klausytojai turės išties unikalią galimybę susipažinti su šiuo smuikininku, nes koncerto programoje - du Koncertai smuikui ir orkestrui. Tai bene vienas pagrindinių smuikininkų repertuaro pavyzdžių – Suomijos kompozitoriaus Jano Sibeliuso Koncertas smuikui ir italų menininko Nicolo Paganini Koncertas smuikui Nr. 1.

J. Sibeliuso Koncerto smuikui premjera, diriguojant autoriui, įvyko 1904 m. Helsinkyje. Ją lydėjo ne tik sėkmė, bet ir priekaištai dėl, pavyzdžiui, per sudėtingos smuiko partijos. Kūrinyje gausu gilių, plačių ir dainingų melodijų, tačiau muzikos kritikai vieningai pripažįsta šio kūrinio itin sudėtingą virtuoziškumą. Trečioji kūrinio dalis atlikimo technikos prasme yra viena sunkiausiai įveikiamų ir bene sudėtingiausių šio žanro muzikos pavyzdžių.

Italų menininko Nicolo Paganini reputacija visuomet pirmiausia buvo siejama su jo kaip smuiko virtuozo, gebančio užvaldyti ir įaudrinti klausytojų minias, portretu. Jo grojimas tapo pavyzdžiu kitiems smuiko atlikėjams, o griežimas inspiravo ne vieną kompozitorių rašyti smuikui. Galima sakyti, N. Paganini tapo savo laikmečio legenda, tikru romantinio herojaus įsikūnijimu – jo dėvimas juodas apsiaustas besiplaikstančiais skvernais ilgainiui tapo laisvo menininko simboliu.

N. Paganini sukūrė šešis koncertus smuikui. Koncerte skambėsiantis bene populiariausias iš visų jų - Koncertas Nr. 1 pasižymi išskirtiniu solisto gebėjimų demonstravimu, virtuozinių pasažų gausa. Kompozitorius šiame kūrinyje tarsi paliko tobulą savo paties meistrystės atspaudą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją