Kaip BNS sakė Jaunimo teatro literatūrinės dalies vedėja Ingrida Daunoravičiūtė, oficiali artėjančio sezono strategija Jaunimo teatre - šiuolaikinės lietuvių dramaturgijos akcentavimas. Tam teatras ne tik ieško scenai parašytų kūrinių, bet ir aktyviai ragina potencialius dramaturgus užsiimti šiuo žanru, prisiminti stalčiuose užsigulėjusius bandymus.

Teatras skelbė šiuo metu jau besibaigiantį pjesių vaikų, paauglių ir jaunimo teatrui konkursą. Pasak I.Daunoravičiūtės, jau dabar konkursui pateikta per 20 pjesių. Rugsėjo 15-19 dienomis latvių dramaturgas ir ne vieną pjesių rašytoją išugdęs pedagogas Lauris Gundarsis 10-čiai konkurso komisijos atrinktų dalyvių ves teorinį ir praktinį seminarą.

Jaunimo teatro ir ASITEŽO asociacijos pakviestas L.Gundarsis su kiekvienu iš seminarų dalyvių dirbs individualiai, tobulins jų parašytas pjeses, taip pat skaitys teorines paskaitas.

Būtent šių pjesių skaitymai bus pristatyti spalio 14-19 dienomis vyksiančio Šiuolaikinės lietuvių dramaturgijos vaikams, paaugliams ir jaunimui forumo metu.

Šis forumas remsis, pasak I.Daunoravičiūtės, "rusiškuoju" modeliu, kurį "jaunimiečiai" parsivežė iš pamaskvėje jau dešimt metų rengiamo Jaunųjų dramaturgų festivalio "Liubimovka". Pasitelkus minimalias investicijas, vyks naujausių pjesių skaitymai, kurių sėkmė didžiąja dalimi priklausys nuo teksto ir aktorių meistriškumo.

Forume dalyvaus neseniai susibūrusi "Cezario grupė" - jaunieji režisieriaus Cezario Graužinio vadovaujami aktoriai - ir Jaunimo teatro trupė. Į forumą kviečiami aktyviai ar pasyviai besidomintys teatru žiūrovai iš visos Lietuvos galės pamatyti, kaip per vieną vakarą grupė aktorių gali perskaityti kelias pjeses, visiškai skirtingai jas interpretuodama.

Be to, tai bus anaiptol ne "pliki" skaitymai - jie bus derinami su gyvai atliekama įvairiausių stilių muzika - nuo klasikinių kvartetų iki didžėjų miksų - taip pat videoinstaliacijomis ir t.t.

Forumo "karūna" - spalio 18-19 dienomis įvyksianti režisieriaus Algirdo Latėno spektaklio pagal Lauros Sintijos Černiauskaitės pjesę "Liučė čiuožia" premjera. Spektaklyje vaidins Aldona Bendoriūtė, Vidas Petkevičius, Sergejus Ivanovas, Edita Užaitė, Neringa Varnelytė, Nerijus Gadliauskas ir Dalia Morozovaitė. Ši pjesė laimėjo antrąją vietą šių metų Maskvos jaunųjų dramaturgų festivalyje.

Pasak I.Daunoravičiūtės, besimezgant ryšiams su kaimyninių šalių naujosios dramaturgijos centrais, Jaunimo teatras siekia tęsti bendradarbiavimą su Rusija, jungti Latviją bei Estiją ir kurti tarptautinį ir tęstinį naujajai dramaturgijai skirtų renginių projektą.

Kad ir kol kas nesulaukdami pakankamos finansinės paramos, "jaunimiečiai" vis tiek pasiryžę savo teatrą paversti šiuolaikinės dramaturgijos jaunajai auditorijai namais.

Kitais metais Jaunimo teatre planuojamas šiuolaikinės lenkų dramaturgijos forumas.

Jaunimo teatro sezoną pradės "Cezario grupės" sukurtas spektaklis "Arabiška naktis", sulaukęs didžiulio žiūrovų dėmesio šių metų Naujosios dramos akcijos festivalyje.

Pirmoji teatro premjera - režisieriaus Rolando Atkočiūno pastatyta britų dramaturgo Patricko Marbero (Patriko Marbero) pjesė "Closer". Spektaklio, kurio lietuviškasis pavadinimo variantas yra www.prisilietimas.net., kūrėjai siekia be melo ir veidmainiško šventeiviškumo kalbėti apie meilę, fizinį intymumą, žmogiško artumo ilgesį.

Nuolatinė artumo medžioklė ir nuolatinė nesėkmė šiame spektaklyje vienija keturis labai skirtingus žmones - striptizo šokėją Elis (aktorės Margarita Žiemelytė ir Dalia Morozovaitė), nekrologų rašymo verslu užsiimantį žurnalistą Denį (aktorius Andrius Bialobžeskis), fotografę Ana (aktorė Aurelija Tamulytė) ir gydytoją dermatologą Larį (aktorius Evaldas Jaras). Keturi žmonės ir keturios skirtingos vienatvės ir tikros meilės paieškos istorijos.

"www.prisilietimas.net" dailininkas - Artūras Šimonis, kompozitorius - Faustas Latėnas, video režisierius - Andrius Jakučionis.

Lapkritį numatoma Kosto Smorigino režisuotos šiuolaikinio rusų autoriaus Olego Danilovo pjesės "Šeimyninė idilija" premjera. Šis spektaklis - žymiojo aktorių "dešimtuko" atstovų Dalios Storyk bei Vido Petkevičiaus sugrįžimas.

Šalia naujosios dramaturgijos planuojami ir klasikos pastatymai. Vasario mėnesį pasirodys režisieriaus Igno Jonyno statomas Alberto Camus (Albero Kamiu) "Kaligula" su Rolandu Kazlu pagrindiniame vaidmenyje.

Kovą teatre bus pristatyta pirmą kartą Lietuvoje išversta Williamo Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) pjesė "Užsispyrėlės sutramdymas". Pjesės vertėjas, ėmęsis šio darbo su vieno didžiausių Lietuvos šekspyrologų Dovydo Judelevičiaus "palaiminimu", yra Saulius Repečka. Spektaklį režisuos C.Graužinis.

Sezono pabaigai ruošiamas vaikiškas spektaklis liaudies pasakų motyvais, kurį statys režisierius Aidas Giniotis.

"Salėje 99" iki naujųjų metų tęsis projektas "Debiutų zona", pristatantis jaunųjų menininkų bandymus. Šioje eksperimentų "zonoje" bus parodyti "Palėpės" teatro spektakliai, taip pat planuojama pakviesti Klaipėdos Pilies teatrą ir Lietuvos muzikos akademijos TV režisūros trečiojo kurso studentus.

Lapkritį šioje salėje įvyks Alberto Vidžiūno režisuoto spektaklio pagal Christofą (Kristofą) Meckelį "Gvilis ir Pankas" premjera. "Neformaliam" jaunimui skirtame spektaklyje vaidins skirtingų kartų aktoriai Rimgaudas Karvelis, Ferdinandas Jakšys ir Tomas Kizelis.

Gruodžio mėnesį "Salėje 99" vienas žymiausių Lietuvos lėlininkų Vitalijus Mazūras išleis pačiai jauniausiai auditorijai skirtą spektaklis "Peliukas muzikantas".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją