Vilniaus mokytojų namų rengiamas tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis įtrauktas į “Sostinės dienų” renginių programą.

Vytautas Kernagis, Virgis Stakėnas, Gediminas Storpirštis, Kostas Smoriginas, Olegas Ditkovskis, Aidas Giniotis – pasiklausyti šių bardų renkasi kelių kartų lietuviai, kasmet vis daugiau. Saulius Mykolaitis, grupė “Upė” su Vaidu Makseliu, Giedrius Surplys ir kiti sparčiai garsėjantys atlikėjai – sužibėję Dainuojamosios poezijos svetainėse Mokytojų namuose, jau tapo publikos numylėtiniais.

„Sužavėti autorinės dainos gerbėjus turėtų ir svečiai iš užsienio: Stanley Samuelsenas (Stenlis Samuelsenas) iš Farerų salų, Hansas Ericssonas (Eriksonas) iš Švedijos, norvegai Osteen – Vidar Larsen ir Oisten Rian bei kiti, - sako šio festivalio meno vadovas Gediminas Storpirštis. - Visi šie atlikėjai neblogai žinomi savo šalyse”.

H. Ericssoną švedai pažįsta kaip puikų baladžių atlikėją. Jis pats rašo tekstus ir yra puikus kompozintorius. S. Samuelsenas – trubadūras iš Farerų salų. Muzikinę karjerą pradėjo grodamas Farerų salų orkestre. Vėliau išvyko į Daniją, kur išgarsėjo dainuodamas „Nemirtingajame duete”. Jis kuria muziką pagal Farerų poeziją. 1992 m. S.Samuelsenui suteikta Danijos kultūros premija. S. V. Larsenas be dainuojamosios poezijos atlieka kitų žanrų muziką: džiazą, roką, šokių muziką. Tačiau labiausiai jį Norvegijoje išpopuliarino dainuojamoji poezija. Dažnai groja kartu su kraštieciu O. Rianu, kuris puikiai groja klasikine gitara.

Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis “Tai aš” prasidės atlikėjų, muzikologų, literatūros kritikų ir žurnalistų diskusija apie atgimstančią bardų muziką, jos metamorfozes ir vietą po saule šiandien. Tris dienas žiūrovai vilniečiai ir svečiai iš kitų miestų galės tiesiog gyventi dainuojamąja poezija: laukia bendri bardų koncertai Vilniaus aikštėse ir soliniai užsieniečių bei lietuvių bardų pasirodymai Vilniaus mokytojų namuose. Bus surengtas koncertas vaikams.

Dar neišgarsėjusiems dainų kūrėjams ir atlikėjams bus suteikta speciali erdvė. Tiek pradedantieji bardai, tiek dainuojamosios poezijos atlikėjai, mylimi savo miesteliuose, bet dar nepažįstami didžiosiose scenose, kviečiami kreiptis į festivalio “Tai – aš” rengėjus ar tiesiog atvažiuoti į Vilnių, nusiteikus pabūti ne tik žiūrovu, bet ir atlikėju.

“Kai muzika papildo tekstą ir tekstas papildo muziką” – taip dažniausiai apibūdinama dainuojamoji poezija, ypač populiari buvusi aštuntojo dešimtmečio pradžioje. Pasak muzikologo Laimio Vilkončiaus, griuvus “geležinei uždangai”, kai Lietuvoje buvo galima vėl kalbėti tiesiai ir tradiciškai, kurį laiką šis žanras užleido pozicijas kitokiai muzikai, tačiau dainos, kuriose harmoningai liejasi muzika ir tekstas, vėl užkariauja scenas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją