Iškart po Kalėdų, tris vakarus paeiliui Vilnius taps „vargonų miestu“ – vilniečiai ir miesto svečiai atviroje senamiesčio erdvėje galės išgirsti vienu metu skambančius net septynių Vilniaus bažnyčių vargonus, kuriems unikalią kompoziciją sukūrė pripažintas garsinių projektų kūrėjas Georgas Nussbaumeris iš Linco (Austrija), o gruodžio 29 d. 13 val. Vilnius prisijungs prie kitų pasaulio miestų, įsileidusių specialiai sukurtą muziką į oro uostus – sostinės oro uoste gyvai nuskambės kultinio britų muzikos prodiuserio ir kompozitoriaus Briano Eno kūrinys „Music for Airports (Live)“.

Austrų kompozitorius ir daugybės audiovizualinių instaliacijų autorius G. Nussbaumeris, prieš metus viešėjęs Vilniuje, negalėjo atsistebėti bažnyčių bokštų nudaigstyta miesto panorama. Jis žinojo, kad sostinės bažnyčiose išlikę nemažai veikiančių vargonų, kuriais pamaldu metu grojama skirtingose bažnyčiose, taigi – miesto erdvėje skamba savotiška „negirdima vargonų simfonija“. Ši originali vizija menininką pastūmėjo konceptualios idėjos link – paversti daugybės vargonų vienalaikį skambesį realiai girdimu. Taip gimė unikalios apimties kūrinys „Vargonų miestas ir geležinio vilko kauksmas“ („Organopolis and the howl of the iron wolf“), skirtas atlikti, pasak autoriaus, didžiausiam pasaulyje vargonų instrumentui – savotiškiems „meta-vargonams“.

Kūrinys bus atliekamas septyniose Vilniaus bažnyčiose ir naujausių technologijų pagalba iš jų tiesiogiai transliuojamas į S. Moniuškos skverą prie Šv. Kotrynos bažnyčios.

Kūrinį atliks žinomi lietuvių vargonininkai: Šv. Kryžiaus (Bonifratrų) bažnyčioje – Balys Vaitkus, Evangelikų liuteronų – Jūratė Landsbergytė ir Renata Moraitė, Visų Šventųjų – Dainius Sverdiolas, Šv. Jonų – Vidas Pinkevičius, Šv. Teresės (Aušros Vartų) – Jurgita Kazakevičiūtė ir Agnė Petruškevičiūtė, Šv. Kryžiaus (Kalvarijų) – Agnė Petruškevičiūtė ir Dovilė Savickaitė, Šv. Ignoto – Indrė Gerikaitė. Kiekvienas vargonininkas gros tik jam specialiai sukurtą kompozicijos atkarpą – tarsi atskiras savotiško „vargonų orkestro“ partijas.

„Vargonų miestas“ yra trijų dalių kūrinys, kurio pirmoji dalis skambės gruodžio 27 d., antroji – 28 d., o trečioji – 29 d., nuo 19.30 iki 20.30 val. Kad žiūrovams nebūtų baisus žiemos šaltis, projekto rėmėjai S. Moniuškos skvere ketina juos vaišinti karšta arbata. „Garsovaizdžio“ renginiai yra visiems atviri ir nemokami.

Tiesioginė garso transliacija iš skirtingų bažnyčių leis realiai išgirsti daugybę vargonų, kaip kad nuo Trijų kryžių kalno galima realiai matyti daugybę bažnyčių. Savo projektu menininkas siekia „iškelti“ Vilniaus vargonus į viešumą, kad įspūdingą skambesį galėtų girdėti ne tik pamaldose dalyvaujantys tikintieji, bet ir visi susidomėję miestiečiai bei sostinės svečiai, o kartu – kad į šį Vilniaus kultūros paveldą būtų atkreiptas specialus ir koncentruotas dėmesys.

Kaip žinia, Lincas kartu su Vilniumi dalinasi šių metų Europos kultūros sostinės titulu, o G. Nussbaumeris yra laikomas Linco miesto menininku. Ši kultūrinė sąsaja nėra vienintelė „Vargonų mieste“ – savo kompozicijoje G. Nussbaumeris naudoja nemažai klasikų kompozitorių (G. Frescobaldi, J.S. Bacho, F. Liszto, A. Brucknerio ir kitų), o ypač M.K. Čiurlionio kūrinių fragmentų.

Projektas „Garsovaizdis“ yra programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ dalis. Pirminėje „Garsovaizdžio“ programoje buvo numatyti šeši skirtingi projektai, inspiruoti novatoriškų garsinių vizijų ir savitų prasminių miesto idėjų. Tačiau dėl smarkiai sumažinto Kultūros ministerijos finansavimo šiais metais įgyvendinami tik du minėti projektai. Tikimasi, kad kitus „Garsovaizdžio“ projektus vilniečiai galės išgirsti ir išvysti ateinančiais metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją