Kaip pranešė Kultūros vertybių apsaugos departamentas (KVAD), lankytojų srauto ir susibūrimų neatlaikiusiame šiaurės vakarų Rambyno šlaite vyko labai intensyvi mechaninė erozija, pažeidusi ne tik šlaito paviršių, bet ir gilesnius grunto sluoksnius, kurie griuvo kartu su ten augančiais medžiais. Be mechaninės erozijos pažeistą šlaitą ardė ir gamtiniai faktoriai, nuolat gilindami ir plėsdami griovą.

2002 metais pradėtas Rambyno kalno (Pagėgių savivaldybės teritorija) eroduojančio šlaito tvarkymas bei apsaugos techninių priemonių įrengimas baigtas šiemet. Visa eroduojanti griova sutvirtinta ir sutvarkyta taip, kad apsaugotų šią kalno dalį nuo kritulių, vandens išplovimų bei sudarytų palankias sąlygas atsistatyti šlaito velėninei dangai, patikimai apsaugančiai nuo paviršinės erozijos.

2002 metais buvo atlikti ir kalno bei jo aplinkos archeologiniai tyrimai. Tyrimų metu ištirtas 150 kvadratinių metrų plotas. Lankytojų patogumui ir šlaito apsaugai pagerinti suprojektuoti ir įrengti ąžuoliniai laiptai. Juos sudaro apatinė ir pagrindinė dalys su tarpinėmis ir apžvalginėmis aikštelėmis.

2002 - 2003 metais šiam projektui skirta 195,5 tūkstančiai litų. 2003 metais KVAD iš savo biudžeto skyrė 102 tūkst. litų.

Šiuo metu Rambyno kalnas yra tik nedidelė buvusio kalno dalis. 1992 metais čia įkurtas Rambyno regioninis parkas, pats kalnas yra įtrauktas į kultūros vertybių registrą kaip mitologinis objektas. Saugoma teritorija užima 4520 hektarų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją