„Juoktis ir džiaugtis kiekviena stebuklinga motinystės akimirka!“
Gruodžio 9 dieną šis spektaklis bus pristatytas Vilniaus publikai, gruodžio 18-ą – Kaune. Scenoje – šešios žavios aktorės. Be abejo, mamos: Gabija Ryškuvienė, Redita Dominaitytė, Lina Budzeikaitė, Aldona Vilutytė, Saulė Degutytė ir Kristina Mauruševičiūtė.

Kanadoje gimęs spektaklis „Ša, kalba mamos!“ – tai emocinga iliustracija daugybės istorijų, kurių centre – mamos. Istorijos kuo įvairiausios: ir labai juokingos, ir beveik graudžios. Tačiau visos pasakoja apie tobuliausią pasaulio gėrį – mamas ir motinystę. Tiesa, žvelgiant ne per rožinius akinius. Todėl ši komedija gali būti sėkmingai pavadinta ir intymia išpažintimi, ir masiniu juoko terapijos seansu.

„Ša, kalba mamos!“ – tai naujausias „Idioteatro“ spektaklis ir pirmasis, sukurtas bendradarbiaujant su Keistuolių teatru. Vilniuje premjera įvyks Keistuolių teatro salėje Spaudos rūmuose, Kaune – kultūros rūmuose „Girstutis“.

„Idioteatras“ Lietuvoje jau yra pastatęs komediją vienam aktoriui „Urvinis žmogus“, pavyzdinę prancūzišką situacijų komediją „Boeing Boeing“ ir „Duetus“ – romantišką komediją dviem aktoriams.

Spektaklį „Ša, kalba mamos!“ režisavo Aidas Giniotis – vienas iš „Keistuolių teatro“ įkūrėjų – ir jo kolegė, ilgametė „Keistuolių teatro“ aktorė, Joana Čižauskaitė. Ji ir šešios aktorės augina iš viso 10 vaikų, jauniausia iš jų mama yra Kristina (nuo 2007-ųjų), o daugiausia motiniškos patirties turi Gabija, mama tapusi prieš 13 metų. Aktorės sąmoningai buvo pasirinktos taip, kad jų charakteriai ir motinystės „stažas“ būtų kuo įvairesni.

„Drįstu sakyti, kad tikriausiai retas vyras yra išklausęs tiek mamų istorijų ir emocijų kaip aš repeticijų metu. Manau, kad kai kurie žiūrovai, ypač vyrai, gali būti lengvai šokiruoti. O dalis mamų tikriausiai bus patenkintos, kad kai kurie dalykai scenoje pateikiami tiesiai šviesiai, nes apie tai kalbėti viešai nėra įprasta“, – kalbėjo režisierius A. Giniotis.

Komedijos „Ša, kalba mamos!“ (angl. Mum‘s The Word) idėja gimė Kanadoje 1993-ųjų pavasarį. Kiekvieną šeštadienį rytais šešios buvusios profesionalios aktorės, o dabar – dar visai „žalios“ mamos, susitikdavo išgerti kavos ir pasidalinti motinystės džiaugsmais bei rūpesčiais. Tuomet visos gyveno ir jautėsi panašiai, tad šnekos liete liejosi. Šešių mamyčių susitikimai tapo tradicija. Dar daugiau, jos sutarė, kad bent dalį emocijų – nuo kone isteriško juoko iki sunkiai tramdomų ašarų – verta perkelti į teatro sceną. Komedijos „Ša, kalba mamos!“ premjera paskelbta po kelių mėnesių, Vankuveryje vykusio teatrų festivalio metu.

Ant popieriaus pjesė perkelta tik po premjeros: mat aktorės šeštadieninių susitikimų metu taip susibičiuliavo, kad savo pačių ir savo draugių motiniškus jausmus ir nutikimus scenoje pasakojo tiesiog iš atminties. Nepaisant to, netrukus „Ša, kalba mamos!“ peržengė Kanados sienas, o iki šiol komedija buvo pastatyta daugiau kaip dešimtyje pasaulio šalių, nuo Jungtinės Karalystės iki Australijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją