"Ketinimų atšaukti šventės dėl gripo neturime. Konsultavomės su Sveikatos apsaugos ministerija, kurios rekomendacijos atšaukti masinius susibūrimus labiau taikomos uždarose patalpose vykstantiems renginiams. Kaune kalėdiniai renginiai vyks atvirame ore. Tikimės sulaukti didelio miestiečių susidomėjimo, nes Kalėdų eglutės įžiebimo šventė "Ugnies pūga" atrodys išties įspūdingai", - sakė meras A. Kupčinskas.

Šventės organizatorių iš kultūros centro "Tautos namai" bei miesto savivaldybės administracijos teigimu, nepaisant ekonominio sunkmečio, pavyko pritraukti privačių rėmėjų ir savanorių, kurie nuoširdžiai talkina darbais ir lėšomis, kad tik šventės pavyktų ir visiems kauniečiams daug džiaugsmo atneštų. O tie, kuriuos gripas vis dėlto privers likti namuose, galės šventinius momentus sekti internete - transliacija pasirūpins "Mikrovisatos TV". Pasak įmonės atstovų, Rotušės aikštėje bus įrengta stacionari vaizdo kamera, kuri transliuos vaizdą internetu jau nuo trečiadienio.

"Kalėdinių renginių organizacinis komitetas darbą pradėjo rugsėjo mėnesį. Pavyko rasti verslininkų, kurie prisidėjo prie šventinių renginių organizavimo, miesto puošimo. Šiais metais Kaunas turės išskirtinę Kalėdinę eglę, kuri bus nepakartojama savo menišku papuošimu. Esame dėkingi dideliam būriui savanorių, kurie padėjo menininkams gaminti papuošimo elementus. Žmonės sudėjo savo rankų ir širdžių šilumą į tai, ką daro, todėl turėsim ypatingą eglę,", - pasakojo Kalėdinių renginių organizacinio komiteto pirmininkas, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius.

ELTA primena, kad pagrindinės Kauno miesto Kalėdinės eglutės papuošimo idėjos autore tapo galerijos "Balta" direktorė, garsi dailininkė tekstilininkė Jolanta Šmidtienė. Spaudos konferencijoje ji patikino žurnalistus, kad šį kartą Rotušėje pastatyta šventinė eglė "nebus amerikietiškai puošni ir turtinga", nes neturės blizgių burbulų ir kitokių fabrikinių žaislų.

"Norėjosi atsigręžti į Kalėdinę eglutę kaip į sakralinį simbolį. Pasibaigus "Ugnies pūgai", papuošta ir apšviesta eglutė nuramins, paskatins miestiečius Advento susimąstymui. Eglutė tarsi bus baltoje pusnyje, pasidengusi šerkšnu", - sakė J. Šmidtienė.

Dailininkė labai džiaugiasi, kad "gerąja kalėdine bacila" užsikrėtė ne tik Rotušės aikštėje ar jos prieigose dirbantys verslininkai. Susilaukta gausaus savanorių talkininkų iš parduotuvių, kavinių, restoranų. Menininkų vaikai, drauge su savanoriais bendraamžiais iš savų mokyklų ar iš regos negalią turinčių vaikų organizacijos pina eglės puošimo elementus. Talkininkai nebijodami lietaus puošia ją "šerkšno rūbu". O kai ateis eglutės šviesų įžiebimo momentas, visi pamatys, kad "Ugnies pūga" visai taikiai gali sugyventi su "Šerkšno pasaka".

Pasak Kauno kultūros centro "Tautos namai" vadovo Albino Vilčinsko, Kalėdinėje eglutės įžiebimo šventėje dalyvaus žinomos grupės "N.E.O." ir "Kvinta", įspūdingą šou surengs galingiausi Lietuvoje daugiaspalviai lazeriai, savo muzikiniu pasirodymu džiugins vaikų "Eurovizijos" 2008 metų laimėtoja Eglė Jurgaitytė. O renginio pabaigoje Rotušės aikštės padangę nušvies šventiniai fejerverkai.

Bus įrengtas Kalėdinis miestelis, kuriame miestiečiai galės pasivaišinti kava, išsiųsti artimiesiems Kalėdinį laišką. Įmonės įrengtuose nameliuose įsikurs rankdarbių studija, Kalėdų bobutė. Keturis namelius žada įkurdinti miesto studentai. Aikštėje švenčių metu šurmuliuos kalėdinė mugė.

Kauno centre kursuos Kalėdų dvasia papuoštas senasis troleibusas, kuriame skambės muzika, bus rodomi smagūs filmukai, o aplink Rotušės aikštę miestiečiai galės važinėtis neseniai restauruotu vienu seniausių Kaune autobusų.

Iš viso mieste bus įžiebtos trys Kalėdinės eglės. Gruodžio 5 dieną bus įžiebtos eglutės Vienybės aikštėje ir Laisvės alėjoje. Šioje šventėje dalyvaus svečiai iš Vestfoldo apskrities (Norvegija), su kuria savivaldybė palaiko draugiškus ryšius.

Beje, kaip aiškino miesto meras A. Kupčinskas, Norvegijos ambasada Lietuvoje kasmet skiria po keletą tūkstančių litų eglės įžiebimo šventei Vienybės aikštėje surengti.

Gruodžio 15 dieną prie Kauno arkikatedros arkivyskupas Sigitas Tamkevičius palaimins prakartėlę. Kalėdų proga Rotušės aikštėje bus surengti du koncertai. Sutinkant 2010-uosius, virš miesto nuaidės varpų melodijos - kompozitorius ir miesto varpininkas prof. Giedrius Kuprevičius atgaivino prieš keletą dešimtmečių gyvavusią gražią Kauno tradiciją varpais iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšto palydėti senuosius ir pasveikinti ateinančius metus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją