Žymaus Lietuvos teatro režisieriaus E.Nekrošiaus su Maskvos aktoriais pastatyto spektaklio "Vyšnių sodas" premjera Rusijos sostinės centre neseniai atidarytame Teatro veikėjų sąjungos teatre įvyko ketvirtadienį.

Spektaklis pagal rusų literatūros klasiko Antono Čechovo pjesę "Vyšnių sodas" skirtas 100-sioms pjesės parašymo metinėms bei žymaus rusų teatro reformatoriaus Konstantino Stanislavskio 140-sioms gimimo metinėms.

Pasak "Izvestija" apžvalgininko, dėl kai kurių nepamirštamų spektaklio momentų "verta gyventi".

"Izvestija" pabrėžia retą režisieriaus atidumą teksto atžvilgiu, kas, dienraščio nuomone, "suteikė spektakliui visiškai nebūdingą daugiažodiškumą".

Tačiau, recenzento manymu, "kraštutinai prisodrintam spektakliui, kuriame yra ir tikro nušvitimo akimirkų, ir simpatiškų atradimų, ir neiššifruojamų šaradų", trukdo "nuvalkioto" teksto perteklius.

"Izvestija" stebisi, kad spektaklyje teatrinio ir dramaturginio teksto logika visada sutampa - jau tapo įprasta teigti, kad E.Nekrošiaus režisūrai tai nebūdinga. Straipsnio autoriaus manymu, tai suteikia kai kurioms spektaklio scenoms iliustratyvumą, kurio lietuvių režisierius anksčiau išvengdavo.

Spektaklio recenzijoje pabrėžiama, kad E.Nekrošiaus spektaklyje vyšnių sodas virsta kažkuo daugiau. "Šis sodas - slapta, ypatinga erdvė, kurią parduoti ar pirkti gali tik beprotis. Šis sodas panašus į Zoną, taip ir nesulaukusią savo Stalkerio" - paralelių su žymiuoju Andrejaus Tarkovskio filmu atranda straipsnio autorius.

Kita vertus, sodas gali virsti ir "talentingai sugalvotu vaikų darželiu, kuriame žaidžiama tai slėpynių, tai gaudynių, o pajutus grėsmę, imamasi už ranku ir sustojama ratu".

E.Nekrošiaus "Vyšnių sode" vaidina Rusijos teatro ir kino žvaigždės - Ranevskajos vaidmenį atlieka Liudmila Maksakova, Lopachiną vaidina Jevgenijus Mironovas, Gajevą - Vladimiras Iljinas, Firsą - Aleksejus Petrenko, Petią Trofimovą - Igoris Gordinas, Varią - Inga Oboldina, Šarlotę - Irina Apeksimova, Duniašą - Ana Janovskaja.

Pasiruošimas premjerai truko visus metus - dvi savaites aktoriai repetavo Vilniuje, E.Nekrošiaus vadovaujamame teatre "Meno fortas", po to - Maskvoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS