Atminimo lentos atidengimo ceremonijoje dalyvavo Suomijos ambasadorė Marja-Liisa Kiljunen, Švedijos ambasadorė Ulrika Eva Maria Cronenberg-Mossberg, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas, rašytojo brolis H. Parlandas, poetas vertėjas Petras Palilionis, miesto visuomenė.

„Džiaugiuosi šią įsimintiną dieną galėdama būti Kaune. Henris Parlandas buvo iškili suomių tautos asmenybė. Nors jis mirė labai jaunas, tačiau spėjo palikti gilų pėdsaką literatūroje. Savo paskutinius gyvenimo metus jis praleido būtent Kaune, todėl simboliška, kad memorialinę lentą atidengiame čia. Esu dėkinga prieš mane dirbusiam ambasadoriui, nes jo iniciatyva buvo nuspręsta įamžinti H. Parlando atminimą“, - dėkodama visiems prisidėjusiems prie lentos atidengimo kalbėjo Suomijos ambasadorė Marja-Liisa Kiljunen.

Švedijos ambasadorė Ulrika Eva Maria Cronenberg-Mossberg kalbėdama pabrėžė, jog šis Suomijos rašytojas be galo svarbus ir Švedijai, kadangi jis rašė švediškai. Be to, persikėlęs gyventi į Kauną, jis dirbo tuo metu čia veikusiame Švedijos konsulate.

„Henris Parlandas – Suomijos švedas, rašęs eiles apie Lietuvą ir Kauną, nepaprastai talentingas žmogus, kurio mirtis visus ištiko taip netikėtai, buvo vienas tokių liudytojų. Paradoksalu, jog savotišką tremtį į Kauną išgyvenęs jaunasis rašytojas, čia sukūrė geriausius savo tekstus. Ir mūsų miestui didelė garbė tarti jo vardą ir galvoti – jis buvo mūsiškis. Jis buvo ir lieka su mumis visiems laikams, nes Kaunui brangūs tie, kurie savaisiais darbais įsiliejo į miesto gyvenimą ir kultūrą, kurie savąja kūryba praturtino jo dvasią. Tarpukario Paryžius, Helsinkis, Viena, Berlynas – viena dvasia alsuojanti Europa, kuri skleidėsi ir Kaune, kurią atpažįstame to meto kūrėjų darbuose. Greta lietuviškų pavardžių ir ši – Henris Parlandas“, - sakė Kauno meras A. Kupčinskas.

H. Parlandas į Kauną persikėlė 1929 metas ir čia praleido turiningus paskutinius savo pusantrų gyvenimo metų. Šie pusantrų metų nuo 1929-ųjų gegužės iki 1930-ųjų lapkričio laikomi kūrybingiausiu trumpo H. Parlando kaip rašytojo kelio laikotarpiu: gyvendamas Kaune jis sukūrė dešimtis esė, novelių, eilėraščių bei neužbaigtą romaną „Skiautė“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją