Prancūzijos vyriausybė, siekdama užkirsti kelią piktnaudžiavimui dosnia socialinės apsaugos sistema, nori aktoriams padidinti darbo stažą, norint gauti nedarbo pašalpą. Anot kritikų, naujoji tvarka gali suduoti mirtiną smūgį profesijai, kurios atstovai dažnai neturi darbo ilgą laiką.

"Privalome išgelbėti reformą", - per spaudos konferenciją pareiškė darbdavių organizacijos "Medef" vadovas Ernest-Antoine Selliere (Ernestas Antuanas Seljė), piktindamasis streikuojančiais aktoriais, kurie tebegauna valstybės pašalpą.

Darbo konfliktas kilo aktoriams ir trupėms ruošiantis Prancūzijos vasaros teatrų festivaliams, į kuriuos kasmet suplūsta minios teatro gerbėjų ir talentų ieškotojų, paliekančių Avinjone ir kituose panašiuose miestuose krūvas pinigų.

Tačiau antradienį Avinjone buvo atšaukti pirmieji pasirodymai, tarp kurių buvo William'o Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) "Romeo ir Džiuljeta", o festivalio valdyba trečiadienį šaukia krizinį posėdį, per kurį spręs, ar atšaukti visą trijų savaičių trukmės renginio programą.

57-ąjį kartą iš eilės vykstantis teatro festivalis į senovinį popiežiaus miestą ant Ronos upės kranto paprastai sutraukdavo per 100 tūkst. lankytojų ir laikinai tapdavo Paryžiaus meno pasaulio sostine. Šiemet viešbučių savininkai jau skundžiasi dėl atšauktų rezervavimų, o aktoriai mėgėjai apgailestauja išsinuomoję butus ir investavę savo laiką ir pinigus į pastatymus, kurie dabar galbūt bus visai atšaukti.

Panašios protesto akcijos Prancūzijoje palietė dar kelis kitus mažesnius festivalius, tame tarpe Ė-an-Provanso ir La Rošelio festivalius.

"Kiekvieną kartą, kai festivalis atšaukiamas, pasekmės būna katastrofiškos, ir dažnai kyla pavojus jo ateičiai, - "France Inter" radijui pasakė Prancūzijos kultūros ministras Jean-Jacques Aillagon'as (Žanas Žakas Aijagonas). - Aš nusileidau, kiek galėjau. Mėginau neutralizuoti šį įnirtingą konfliktą. Daugiau neketinu pateikti jokių naujų pasiūlymų".

Pagal naująją sistemą, atlikėjai įgytų teisę aštuonis mėnesius gauti valstybės pašalpą, jei per praėjusius dešimt mėnesių būtų dirbę 507 valandas. Šiuo metu jie metus laiko gauna valstybės pašalpą, atidirbę 507 valandas per 12 mėnesių.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją