Šį unikalų dokumentą, kuris yra Slaptojo Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyvo Berlyne nuosavybė, atlydėjo šio archyvo direktorius dr. Jürgen Kloosterhuis ir archyvo restauracinių dirbtuvių vadovas Hinrich Peters (jis prieš pusmetį į Vilnių iš Berlyno atlydėjo ir garsųjį Jono Bretkūno Biblijos vertimo rankraštį).

Iš Vilniaus oro uosto su Apsaugos policijos palyda specialiame konteineryje kelionės metu saugomas unikalus karaliaus Mindaugo dokumentas nuvežtas tiesiai į Taikomosios dailės muziejų.

Liepos 3 d. ši Mindaugo Lietuvos relikvija bus išimta iš konteinerio ir įdėta į specialią vitriną. Ją, kainavusią 18 tūkst. litų, (vitrinoje sukurtas nuolatinis mikroklimato rėžimas, įrengtas specialus apšvietimas, ekspozicinė erdvė apsaugota nedūžtančiu stiklu), Lietuvos dailės muziejus įsigijo Vokietijoje pernai specialiai J. Bretkūno Biblijos ir dabar atvežto unikumo eksponavimui.

Karaliaus Mindaugo raštas bus rodomas lankytojams kiek daugiau nei dvi savaites – nuo liepos 3 iki 20 d.

Kaip žinoma, Lietuvos karaliaus Mindaugo 1255 m. rašto su valdovo antspaudu eksponavimas yra vienas svarbiausių Lietuvos valstybės – karaliaus Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejaus šventės programos projektų. Šiuo dokumentu karūnuotas valdovas dovanojo Vokiečių ordinui Livonijoje – Lietuvos ir jos valdovo krikšto bei karūnavimo tarpininkui – Sėlos žemę.

Gali būti, kad šis raštas buvo surašytas Vilniuje, kuriame, manoma, stovėjo karaliaus Mindaugo katedra, o greta jos – valdovo rezidencija. Todėl po 750 metų karaliaus Mindaugo raštas trumpam sugrįžo į Lietuvos sostinę ir bus eksponuojamas Žemutinės pilies teritorijoje esančiame Taikomosios dailės muziejuje kartu su vertingiausiais sakralinės dailės kūriniais.

Pergamentas ilgai saugotas Rygos ir Karaliaučiaus archyvuose, pokaryje – evakuotas į Getingeną, vėliau perkeltas į Berlyną. Karaliaus Mindaugo raštas įvertintas beveik milijonu litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją