Pirmadienį Vilniuje surengtos spaudos konferencijos metu pastatymo režisierius Jonas Vaitkus teigė, kad dėl prasto planavimo šiam sudėtingo, gilaus, standartinių operos statymo klišių nepriimančio kūrinio įgyvendinimui scenoje tikrai trūksta laiko.

Režisierius minėjo, kad B.Kutavičiaus opuso keliamus uždavinius ir kūrybines vizijas visiškai įgyvendinti trukdo ir tai, kad trūksta tinkamo dainininkų ir šokėjų pasiruošimo, ne vien tradicinei stilistikai pasiruošusio choro ir statistų.

Problemų dirbant su klasikinės mokyklos LNOBT baleto trupe mato ir pastatymo choreografė Aira Naginevičiūtė. Pasak jos, Trakų pilyje įvyksiančios premjeros metu spektaklyje dalyvaus tinkamai parengti šokėjai, turintys šiuolaikinio šokio ir šiuo atveju būtinos vaidybos įgūdžių, tačiau tuomet, kai "Ugnis ir tikėjimas" virs repertuariniu teatro spektakliu, jame turės dalyvauti baleto artistai, kurie tam nėra pasiruošę.

LNOBT generalinis direktorius Gintautas Kėvišas BNS sakė, kad režisierius anksčiau nekėlė klausimo dėl per mažo repeticijų skaičiaus. Pasak jo, pasaulinėje praktikoje bet kokia opera yra pastatoma per 4 savaites.

G.Kėvišo teigimu, trijų mėnesių repeticijoms, kurių prašo J.Vaitkus, nė vienas teatras negalėtų skirti. LNOBT vadovas įsitikinęs, kad trijų repeticijų savaičių režisieriui turėtų pakakti.

Net ir paties autoriaus sunkiai nusakomo žanro, turinčio operos, oratorijos, baleto bruožų, kūrinio dirigentas Martynas Staškus nėra nusiteikęs pesimistiškai.

Teigiamu kūrybinio proceso rezultatu tikintis dirigentas mano, kad "Ugnies ir tikėjimo" pastatymas sugebės perteikti B.Kutavičiaus muzikoje užkoduotą ypatingą energiją, jos vientisumą. M.Staškus teigė, kad net ir Trakuose, kur nebus natūralios akustikos ir viskas bus įgarsinama, bus jaučiama šio kūrinio atmosfera.

Dviejų dalių opera-baletas "Ugnis ir tikėjimas" apima dvi Lietuvos valstybingumui ir kultūrai svarbias datas - pirmąjį Lietuvos vardo paminėjimą rašytiniuose šaltiniuose 1009 metais ir Mindaugo karūnavimą 1253-iaisiais.

Pirmosios dalies, pasakojančios apie pagonių nukankintą Šv.Brunoną, libretą parašė kompozitorius, Mindaugo karūnavimui skirtos antrosios dalies autorius - religijų tyrinėtojas ir literatas Gintaras Beresnevičius.

Antrajam po operos "Lokys" B.Kutavičiaus kūrinio pastatymo dailininkas - Jonas Arčikauskas.

Mindaugo žmonos Mortos vaidmenį kurs solistės Inesa Linaburgytė ir Laima Jonutytė, Mindaugo - Vytautas Juozapaitis ir Giedrius Žalys, Kantoriaus - Mindaugas Zimkus ir Jonas Valuckas, Šamano -baleto solistas Arnoldas Jelianiauskas.

Operos "Ugnis ir tikėjimas" premjera Trakuose įvyks liepos 12-ąją, teatro scenoje - spalio 9, 10 dienomis.

Šiais metais vasarinio LNOBT Trakų sezono pastatymai papildo Mindaugo karūnavimo 750 metų jubiliejui skirtų renginių programą.

Be B.Kutavičiaus "Ugnies ir tikėjimo", Trakuose liepos 5 dieną skambės dar viena istorinės tematikos opera - Vytauto Klovos "Pilėnai".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją