Koncertas, kuriame taip pat skambės M. Skakio amžininkų muzika, pavadintas „Marco Scacchi: mokinys ir mokytojas“. Tai – dar vienas baroko muziką propaguojančios meno organizacijos „Banchetto musicale“ projektas.

Į koncerto programą įtrauktos M.Skakio „Dangun ėmimo mišios“, dedikuotos Lietuvos ir Lenkijos karaliui Vladislovui Vazai, paskutinį Vazų dinastijos valdovą Joną Kazimierą šlovinantis kūrinys, o taip pat – M.Skakio ir XVI–XVII amžiuje gyvenusių lenkų, italų ir vokiečių kompozitorių religinė muzika.

Vokalines solo partijas atliks Edita Bagdonaitė, Ieva Gaidamavičiūtė, Nora Petročenko, Roberto Balkoni, Paolo Borgonovo, Kęstutis Jakeliūnas ir Nerijus Masevičius. Konsorte grieš baroko instrumentų virtuozai iš Lietuvos, Latvijos, Italijos ir Šveicarijos.

Italų kompozitorius M. Skakis (1602–1685), beveik tris dešimtmečius dirbęs Lenkijos ir Lietuvos valdovų dvare Varšuvoje, yra artimai susijęs su Lietuva: būtent jo opera „Il ratto di Helena“ ("Elenos pagrobimas") buvo pirmoji 1636 metais pastatyta Lietuvoje. Manoma, kad kompozitorius prisidėjo ir prie kitų sceninių pastatymų Valdovų rūmuose Vilniuje.

M. Skakio, kaip Varšuvos dvaro kapelmeisterio, pareiga buvo rašyti muziką įvairioms progoms. Jis kūrė visų žanrų vokalinę muziką, be kita ko – daug kūrinių keliems chorams. Choras ir konsortas „Brevis“ (vadovai – Gintautas Venislovas ir Darius Stabinskas) 2004 metais yra atlikęs vienintelį išlikusį iš jų – mišias keturiems chorams „Missa omnium tonorum“.

Choras ir konsortas „Brevis“, kurį prieš kelerius metus suformavo vienas geriausių Lietuvoje kamerinių chorų ir tarptautinis instrumentininkų ansamblis, mūsų šalies klausytojams kasmet pristato po kelis Renesanso ir baroko muzikos projektus. Neretai klausytojams siūloma muzika Lietuvoje skamba pirmą kartą.

Choro ir konsorto „Brevis“ koncertas „Marco Scacchi: mokinys ir mokytojas“ – lapkričio 8 dieną, sekmadienį, Vilniaus Šv. Ignoto bažnyčioje, pradžia – 19.00 valandą. Įėjimas laisvas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją