Stengėsi išlaikyti kokybę

Nors švenčiant VEKS metus, festivalio rengėjai turėjo daug ir grandiozinių planų, pavyzdžiui, kas mėnesį pristatyti po naujieną, tačiau daug ko teko atsisakyti.

„Palyginus su pernai metais, mūsų biudžetas sumažėjęs per puse. Savivaldybės pinigų, skirtų programoms įgyvendinti, šiemet mes negavome. Aišku, gelbsti tai, kad šiemet yra VEKS, keletas projektų buvo remiami iš tos programos“, - kalbėjo festivalio direktorius Martynas Budraitis.

K.Lupos spektaklis „Persona. Marilyn“
Nepaisant to, organizatoriai tikina, kad festivalio kokybė dėl to nesuprastėjo, tiesiog šiek tiek mažiau pristatoma užsienio kūrėjų.

„Visų laukia tikrai stiprūs trys spektakliai ir labai džiaugiamės, kad neteko daryti kompromisinio varianto ir traukti trečiaeiles grupes. Nusprendėme, kad mažiau, bet labai stiprūs spektakliai, garsūs vardai, vis dėlto, labai branginame tą reputaciją ne tik čia, Lietuvoje, bet ir tą, kurią pelnėme užsienyje. Tai, ką atvežame – labai kokybiškas ir geras produktas,“ - kalbėjo „Sirenų“ meno vadovė A. Žukaitytė.

„Kas bus kitais metais, niekas negalime prognozuoti, nes sekančiais metais laukia nulinis Kultūros ministerijos biudžetas, - svarstė ji. - Tiek „Sirenoms“, tiek visiems kitiems festivaliams iškilusi nemaža išlikimo grėsmė“.

Trys užsienio talentai

Spalio mėnesį Lietuvos publikai bus pristatyti trys išskirtiniai užsienio kūrėjų darbai. Ne atsitiktinai buvo pasirinkti du garsūs Lenkijos kūrėjai. 2009 m. Lenkijoje paskelbti žymaus lenkų režisieriaus, teatro novatoriaus Jerzy'o Grotowskio metais, todėl buvo atidžiau pažvelgta į šios valstybės sceninę tradiciją ir esamąjį laiką.

Spalio 29 d. bus parodytas Lenkijos teatro tėvu vadinamo Krystiano Lupos spektaklis „Persona. Marilyn“, leisiantis žiūrovams stačia galva pasinerti į slapčiausių peripetijų ir įvairiausių netikėtumų kupiną žymios popžvaigždės gyvenimo istoriją.

J.Klatos spektaklis "Dantono byla"
Kitas lenkų režisieriaus Jano Klatos spektaklis „Dantono byla“, tapęs praėjusio teatro sezono atradimu Lenkijoje ir daugelyje Europos teatro festivalių, bus parodytas spalio 24 dieną. „Žaisminga, karnavališka svarbiausiųjų Didžiosios prancūzų revoliucijos įvykių interpretacija hipnotizuoja viesulišku ritmu. J. Klata nesileidžia vien tik į poros šimtų metų senumo įvykių persvarstymą“, - taip pristatomas spektaklis.

Spalio 16 d. laukia tikra šventė teatro mylėtojams. Lietuvos publikai jau pažįstamas Kristianas Smedsas pristatys vieną naujausių savo kūrinių – specialiai Europos kultūros sostinėmis šiemet tapusiems miestams – Vilniui ir Lincui – sukurtą spektaklį „Mental Findland“. Prie šio spektaklio prisidėjo ir lietuvių menininkė Jūratė Paulėkaitė, sukūrusi jam scenografiją ir kostiumus.

Tai – šelmiška, be galo spalvinga ir dinamiška juodoji komedija, spektaklis, šiek tiek komikso žurnalų stilistika primenančia teatrine kalba pasakojantis apie Europą 2069 metais. Visą Senąjį žemyną uzurpavusi Europos Sąjunga ir tik mažytė Suomija sugebėjusi tam pasipriešinti, - taip spektaklį pristato „Sirenų“ organizatoriai.

Gausi lietuvių programa

A.Simanavičiūtė, A.Žukaitytė, A.Jevsejevas ir M.Budraitis
„Pirmą kartą „Sirenų“ istorijoje tokia gausi lietuviška programa – iš viso 24 spektakliai. Aišku, ji tokia gavosi, nes orientavome ją į Tarptautinio scenos meno tinklo (IETM) Vilniuje svečius. Žada atvykti apie 400 žmonių, kurie užpildys teatrų sales ir žiūrės mūsų paruoštą programą, kurioje – teatro ir šokio spektakliai. Šokio dalį sudarė Šokio informacijos centras, o mes – tą antrąją dalį. Kaip visada, siekėme atspindėti platesnę lietuvių teatro programą, tik šį kartą įtraukėme ne tik praėjusio sezono spektaklius, bet, siekdami kuo plačiau parodyti svečiams lietuvių teatrą, įtraukėme keletą iš ankstesnių“, - lietuvių programą pristatė Aušra Simanavičiūtė.

Lietuviškoje programoje – ir Oskaro Koršunovo „Hamletas“, ir Rimo Tumino „Žuvėdra“, Jono Vaitkaus „Juodasis Strazdas“, Cezario Graužinio „Viskas arba nieko“ bei kiti. Joje atsirado ir užsienio kūrėjų pastatymai Lietuvoje, kuriuose vaidina lietuvių aktoriai. Tai ir Erico Lacascade'o „Dėdė Vania“, Kristiano Smedso „Vyšnių sodas“ bei kiti. Lietuviška programa vyks spalio 8-11 dienomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją