H.Mantel istorinis romanas "Vulf Holas" apie Anglijos karaliaus Henriko VIII patarėją Thomas Cromwellį nugalėtoju buvo paskelbtas per ceremoniją Londone. Ši knyga buvo ir lažybininkų favoritė.

"Galiu jums pasakyti, kad šiuo metu skraidau iš laimės", - atsiimdama premiją sakė H.Mantel.

"Taip ilgai nesiryžau pradėti rašyti šios knygos - tiesą sakant, maždaug 20 metų", - pridūrė ji.

Kasmet teikiama "Booker" premija laikoma vienu iš garbingiausių literatūros apdovanojimų pasaulyje. Ši 1969 metais įsteigta premija skiriama britų, airių ar Sandraugos rašytojui už geriausią metų knygą ir garantuoja laureatui staigią pasaulinę šlovę bei vietas bestselerių sąrašuose.

Drauge su premija laureatas taip pat gauna 50 tūkst. svarų (186 tūkst. litų) čekį.

Pernai šią premiją laimėjo Indijos rašytojas Aravindas Adiga - už debiutinį romaną "Baltasis tigras" (The White Tiger), kurio buvo nupirkta daugiau kaip pusė milijono egzempliorių ir kuris buvo verčiamas į 30 kalbų.

57 metų H.Mantel, buvusi socialinė darbuotoja, "Vulf Holą" apie Tiudorų laikus rašė penkerius metus, o šiuo metu rašo jo tęsinį.

Romano veiksmas vyksta 16-ojo amžiaus 3-iajame dešimtmetyje, jame pasakojama apie nuožmų Thomo Cromwellio iškilimą Henriko VIII dvare.
Ši knyga nugalėtoja buvo paskelbta po daugiau kaip tris valandas trukusio vertinimo komisijos narių pasitarimo, trimis balsais prieš du.
Komisijos pirmininkas, BBC žurnalistas Jamesas Naughtie sakė, kad ši knyga reikalauja "sunkaus darbo", bet duoda "fantastišką atpildą".

"Hilary Mantel sukūrė tai, ką vienas teisėjų pavadino šiuolaikiniu romanu, moderniu romanu, kurio veiksmas - atsitiko taip - vyksta 16-ajame amžiuje, - sakė jis. - Manėme, kad tai nepaprastas pasakojamasis kūrinys".

Pietų Afrikos Respublikoje gimęs australas J.M.Coetzee buvo nominuotas už beletristinius memuarus "Vasaros metas" (Summertime), o A.S.Byatt - už "Vaikų knygą" (The Children's Book).

Tarp ankstesnių "Booker" laureatų yra Salmanas Rushdie, Kazuo Ishiguro (Kadzuas Išiguras), Margaret Atwood, Benas Okri ir Thomas Keneally.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją