Dzūkijos kultūros kongreso organizacinio komiteto narys, Seimo narys Gediminas Jakavonis BNS sakė, jog penktadienį prasidėsiantis ir visą savaitgalį truksiantis renginys skirtas iš Dzūkijos kilusiems žmonėms, turintiems sąsajų su šiuo kraštu ir tiems, kurie domisi kultūra bei etnografija.

"Reikia vystyti, propaguoti dzūkišką kultūrą, tarmę bei saugoti ją ateities kartoms", - pabrėžė G.Jakavonis.

Merkinė kongresui pasirinkta neatsitiktinai - ši istorinė vieta vadinama Dzūkijos senąja sostine. Be to, organizatoriai mano, jog mažesniame mieste renginys susilauks didesnio susidomėjimo.

G.Jakavonio teigimu, šiais metais sukanka 750 metų, kai Dainava buvo pirmą kartą paminėta rašytiniuose šaltiniuose. Vienas iš jubiliejui skirtų renginių yra ir antrasis Dzūkijos kultūros kongresas.

Antrojo Dzūkijos kultūros kongreso metu vyks mokslinė konferencija "Dainavos klodai", kurioje kaip ir pirmojo kongreso metu, bus diskutuojama apie dzūkų tarmę, Dainavos žemės istoriją, archeologiją, kultūrą, pokario kovų istoriją, gamtosaugą.

Pirmąją kongreso dieną vyksiančioje Senovės dienoje dalyvaus gyvosios archeologijos meistrai, amatininkai bei tautodailininkai iš visos Dzūkijos. Penktadienį taip pat bus atidarytos fotografijos, grafikos, akmens ir medžio skulptūrų ir kitos parodos, vyks dzūkiškų dainų, literatūrinių skaitymų popietės.

Vakare prie Merkinės piliakalnio visus sukvies literatūrinė kompozicija "Prisiliesk prie Lietuvos", o koncerte "Tau Dainava" pasirodys grupės "Skamp", "Skylė" ir Aistė Smilgevičiūtė, Veronika Povilionienė su Lietuvos liaudies kultūros centro folkloro grupe "Valija".

Šeštadienį Varėnos dainų slėnyje vyks vaikų ir jaunimo tautinių šokių kolektyvų festivalis "Sėjau rūtą". Paskutiniąją Dzūkijos kultūros kongreso dieną renginiai vėl persikels į Merkinę, kur vyks meno ir sporto šventė bei bus paminėta partizanų ir jų rėmėjų pagerbimo diena.

Pirmasis Dzūkijos kultūros kongresas įvyko 1995 metų birželį. Jo metu vyko mokslinė konferencija, kurioje buvo nagrinėjama Dainavos krašto problematika, dalyvavo daugybė šokių ir dainų kolektyvų.

Pasak G.Jakavonio, 1936 metais Alytaus kraštotyros draugija surengė panašų renginį, kurio metu visuomenei buvo pristatyta Dzūkijos kultūra.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją