Režisieriaus G.Varno spektaklyje prabylama apie skausmingą nūdienos visuomenės situaciją, aukštų moralinių vertybių praradimo problemą. Spektaklio siužeto pagrindas – Viduramžių legendų motyvai apie Apskritojo stalo riterius ir amžinas Šventojo Gralio paieškas. Klausimas, ar dar gyvuoja ir ar vis dar svarbūs riterystės idealai šiandieninėje visuomenėje, – iki šiol skausmingai atviras neišsemiamai savikritikos analizei.

Tiesa, spektaklyje karaliaus Artūro, kurį vaidina aktorius Saulius Balandis, gyvenimo ir jo siekių istorija atveda prie paradoksalios - tragiškos baigties. Visuotinio gėrio siekimas, mėginimas visus riterius susodinti prie vieno apskrito stalo, kurį taip desperatiškai stengiasi įgyvendinti karalius Artūras, baigiasi blogio suklestėjimu, dvasiniu išsigimimu, veidmainyste.

G. Varnas spektaklyje universalią problemą (taikios ir gėrio visuomenės sukūrimo idėją, kuri žemiškame pasaulyje iš anksto pasmerkta patirti fiasko) savo režisūriniu sprendimu mėgina lokalizuoti, pritraukti prie Lietuvos dabarties. Apskrito stalą „įrėminančios“ šachmatų figūros, artėjant spektaklio kulminacijai, palengva aktorių išdėliojamos į Lietuvos valstybės žemėlapio formą. Galiausiai figūros išdaužomos ir išmėtomos į visas puses. Tokia režisieriaus reakcija į savo šalies realijas.

G. Varnas spektaklio kūrybinėms užmačioms įgyvendinti naudojasi įvairiomis meninėmis formomis – vaizdo projekcijomis, kurios vizualiai spektaklyje sukuria Viduramžių atmosferą, šešėlių žaismu, įspūdingos formos medžiaginėmis lėlėmis, spektaklyje yra ir šiuolaikinio „naujojo realizmo“ apraiškų.

Išvaizdą ir vaidmenis nuolatos kaitaliojantį Merliną, vieną pagrindinių spektaklio personažų, kuris nuo pjesės pradžios iki finalo už nosies vedžioja ir egzistenciškai išbando kitus spektaklio veikėjus, suvaidino aktorius A. Sakalauskas. Kitus vaidmenis spektaklyje atliko teatro publikai puikiai žinomi aktoriai (S.Balandis, Gediminas Girdvainis, Gytis Ivanauskas, Marius Jampolskis, Viktorija Kuodytė) bei jaunosios teatro kartos atstovai (Emilija Latėnaitė-Beliauskienė, Eglė Špokaitė, Marius Repšys, Ainis Storpirštis).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją