Jis lyginamas su Keithu Jarrettu, Martialu Solal, Billu Evansu, ir pats neneigia, jog tai – jo įkvėpėjų vardai. Jaunystėje, tapęs prestižinio konkurso laureatu, jis užėmė aukštesnę prizinę vietą negu vienas įstabiausių nūdienos fortepijono meistrų Brad Mehldau.

F. Amsallemas yra grojęs su Gerry Mulligan, Charles Lloyd, Ray Hargrove, Joshua Redman, Joe Chambers ir kt., šešiolika metų gyveno tarp Niujorko džiazo scenos neramaus kunkuliavimo ir vėliau – paliko jį.

Kritikų pagiriamieji straipsniai bei kolegų pripažinimas jį atranda ir Paryžiuje, kur jis kuria autorinius albumus, programas, komponuoja fortepijonui, bigbendui, kameriniam orkestrui. Lietuvoje jis skambins nauju „Faziolli“ fortepijonu, ir šis meistro bei tobulo instrumento derinys yra tik įžanga į didžiulę fortepijono ir džiazo fiestą...

Spalio 2 d. 17 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įvyks tarptautinis jaunųjų džiazo pianistų konkursas – unikalus renginys Lietuvoje ir gana išskirtinis įvykis pasauliniame kontekste: džiazo improvizacijų fortepijonu solo konkursai nėra paplitę, o apie tokią linksmą rungtį kaip improvizacijos klausytojų temomis nei vienas iš kada nors atvykusių konkurso svečių niekur nebuvo girdėjęs. Šiemet Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Didžiojoje salėje susirungs dešimt pianistų iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Moldovos, Ukrainos bei Rusijos.

Kas gi pasidalins laurus: ką tik baigęs prestižinį Berklee koledžą lenkų pianistas Rafal Rokicki ar jo tautietis Dawid Rudnicki, aprūpinantis muzika Krokuvos teatralus bei choreografus? Ar pavyks atsirevanšuoti praeitų metų konkurse trečiąją vietą pasidalijusiems rusui Alexey Nadzarov bei vokiečiui Philipp Ruettgers? Ar išliks nenugalimas pernykštis nugalėtojas Dmitrij Golovanov? O gal visus pralenks jauniausias dalyvis – Gediminas Gefenas? Kaip pavyks klasikos virtuozui Vadymui Kholodenko iš Ukrainos jo džiazinis debiutas? Ar pateisins gerbėjų lūkesčius „Pieno lazerių“ klavišininkas Vytis Smolskas, vis labiau žinomas lietuvių publikai pianistas Andrej Polevikov? Ir kaip pasirodys Marc Oselschi, atstovaujantis tiek seniai beregėtai konkurso žemėlapyje Moldovai?

Kiek dalyvių, tiek ir paslapčių, siurprizų bei neeilinių talentų. Jaunuolius vertins F. Amsallem (France), Artūras Anusauskas, Egidijus Buožis, Saulius Šiaučiulis (Lietuva) ir, žinoma, klausytojai – kiekvienas turės galimybę balsuoti už labiausiai patikusį pianistą, kuris bus apdovanotas, kaip ir laureatai.

Spalio 3 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje – uždarymo koncertas. Žinoma, jame dalyvaus praėję ugnį ir vandenį, tarptautinės žiuri teismą ir publikos išbandymus laureatai, o antroji koncerto dalis tradiciškai skiriama vieno iš buvusių laureatų projektui. Šį kartą tai – Andrejaus Polevikovo kvartetas su programa „Glorious Gershwin“.

„Glorious Gershwin“ žavesio paslaptis – nepamirštamos Džordžo Geršvino melodijos ir kerintis Daivos Starinskaitės balsas. Talentinga mergina, tapusi žinoma kaip funk grupės „Saulės kliošas“ solistė, šiandien yra, turbūt, geriausia akustinio džiazo atlikėja Lietuvoje.

Ji įtikinamai perteikia tiek Dž. Geršvino muzikos žaismę, tiek dramatizmą. Andrejus Polevikovas (sukūręs šiam projektui originalias aranžuotes), Darius Rudis (būgnai) ir Vytis Nivinskas (kontrabosas) sukuria jos įtaigiam vokalui nuostabią palydą, o prasiverždami solo improvizacijomis – stebina išmone bei puikiu geršviniškos dvasios pajautimu netgi šiuolaikinių aranžuočių kontekste.

21 val. - „Improvizacija: riedučiai ir lindyhopas“ – iš karto po koncerto „Jazz improvizacijos“ dalyvių ir klausytojų laukia naktinis klubas „Roller“. Koncerto bilietas galioja ir įėjimui į klubą, o jeigu atsivedama draugų, kurie koncerte nedalyvavo – ne bėda, visi apsirengusieji Svingo epochos stiliumi bus leidžiami nemokamai. Skambant verčiančiai pajudinti kojas svingo muzikai griebkite riedučius, svaidykite dartus, žaiskite stalo futbolą arba... salės vidury šokite su kitais lindyhopą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją