Premija menininkams teikiama kasmet, siekiant įvertinti reikšmingiausius jų kultūros ir meno kūrinius, gimusius per pastaruosius septynerius metus, rašo "Vilniaus diena".

Į šešių kūrinių, už kuriuos siūloma premijuoti V.Urbanavičių, sąrašą įtraukta ir šiemet Vilniuje tarp Mindaugo ir Žaliojo tiltų išdygusi "Krantinės arka".

Vilnečių kritikos strėlės šią skulptūrą varpe nuo pat jos gyvenimo pradžios. Kaip ją apibūdinti, sugalvota apsčiai: kloaka, svetimkūnis, darkantis Vilniaus vaizdą, ar tiesiog surūdijęs vamzdis.

Skulptūra suskaldė net menininkų bendruomenę. Pasipiktinę senesnės kartos menininkai surinko 200 parašų, kad skulptūra būtų išmontuota.

V.Urbanavičių Kultūros ir meno premijai gauti pristatė viešoji įstaiga "Lietuvos aido" galerija ir bendrovė "Baltic Sign".

Galerijos direktorė Birutė Patašienė sprendimą teikti premijai V.Urbanavičiaus kandidatūrą pagrindė visa plejada argumentų.

"Jis vienas moderniausių ir įdomiausių šiuolaikinių kūrėjų, kaip niekas kitas gerai jaučiantis erdvę ir turintis estetinį suvokimą. Jautrus, talentingas, intelektualus. Siūlome jį už talentą!" -aiškino B.Patašienė.

Jos manymu, V.Urbanavičius turėjo gimti ne XX a., bet XXI a. Girdi, tuomet menininkas už savo darbus būtų liaupsinamas, o ne malamas į miltus.

Vilniaus dailės akademijos dėstytoja, buvusi viešosios įstaigos "Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) vizualiųjų menų projektų vadovė Laima Kreivytė sakė net nenustebusi, kad V.Urbanavičius atsidūrė tarp pretendentų gauti Nacionalinę premiją.

"Gerų menininkų daug, tačiau tokių, kurių darbai visuomenėje sukeltų tokį rezonansą, vos vienas kitas. Kilęs ažiotažas tapo viešojo meno pripažinimu. Dauguma mūsų turimų paminklų nekelia jokių klausimų. "Krantinės arka" išjudino, išbudino, todėl ir sulaukė atgarsio", - kalbėjo L.Kreivytė.

Meno istorikė ir kritikė Giedrė Jankevičiūtė atkreipė dėmesį, kad V.Urbanavičius yra vienas iš nedaugelio skulptorių, vis dar dirbančių su medžiaga.

"Bėda ta, kad visuomenė nebuvo parengta tokiam kūriniui kaip "Krantinės arka". Žmonės nežinojo, kaip jiems reaguoti. Kalti profesionalai, kurie nekalbėjo su žmonėmis. Kalta ir žiniasklaida, V.Urbanavičių apdrabsčiusi purvais. V.Urbanavičius yra labai sąžiningas, pozityvus menininkas. Jis dirba su materija, todėl jo kūriniai neišnyksta, nesuyra, bet labai gražiai sensta", - aiškino G.Jankevičiūtė.

Be "Krantinės arkos" į sąrašą kūrinių, už kuriuos siūloma premijuoti menininką, taip pat įtraukti Rasų kapinėse 2007 m. pastatytas kenotafas okupantų nužudytiems 1918-ųjų Vasario 16-tosios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarams Kaziui Bizauskui, Pranui Dovydaičiui, Vladui Mironui atminti, 2006 m. Kaune prie Taikos prospekto įsikūrusioje skulptūrų zonoje sumontuota skulptūra "Kabantys akmenys", 2005 m. Zarasuose atkurtos dvarvietės parke atsiradusi "Sąrama", 2004-aisiais pačiame Utenos centre sunerta "Vaivorykštė" ir 2002 m. Pietų Korėjoje įgyvendintas projektas "Dvi dalys".

2009 m. gauti Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja 33 asmenys, tarp jų choreografė Anželika Choliną, solistė Judita Leitaitė, rašytojas Laimonas Tapinas, kompozitorius, europarlamentaras Vytautas Landsbergis ir kiti.

Kasmet skiriamos ne daugiau kaip šešios Kultūros ir meno premijos, iš jų ne daugiau kaip viena gali būti skiriama už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Kultūros ir meno premija siekia 800 bazinių socialinių išmokų dydžių. Taigi laureatais tapę šeši asmenys gaus po 104 tūkst. litų. Premijos mokamos iš valstybės biudžeto asignavimų, skirtų Kultūros ministerijai.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus renka Vyriausybės patvirtinta vienuolikos asmenų komisija, sudaryta iš kultūros ir meno premijos laureatų, kultūros ir meno kūrėjų, profesionalių meno vertintojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)