Pirmasis N. Gutman koncertas – vos devynerių

1942 metais Kazanėje gimusi N. Gutman pirmąsias muzikos žinias gavo iš savo patėvio R. Sapožnikovo, violončelininko, vadovėlio „Grojimas violončele“ autoriaus. Iš šio vadovėlio dar ir dabar muzikos mokyklose mokosi jaunoji violončelininkų karta. N. Gutman mokėsi Maskvos Gnesinų muzikos mokykloje, vėliau Maskvos Centrinėje muzikos mokykloje. Joje būdama vos devynerių sugrojo pirmąjį solinį koncertą. Vos šešiolikos N. Gutman pradeda mokytis Maskvos valstybinėje konservatorijoje, kurioje aspirantūros studijas tęsia garsiausio XX amžiaus violončelininko M. Rostopovičiaus (1927–2007) klasėje.

Būdama studentė, N. Gutman dalyvavo penkiuose reikšmingiausiuose tarptautiniuose konkursuose, kuriuose pelnė aukščiausius įvertinimus. 1959 m. Vienoje – aukso medalis, 1961 m. Maskvoje tapo laureate, 1961 m. Prahoje, A. Dvoržako konkurse – I premija, 1962 m. Maskvoje P. Čaikovskio konkurse skirta III vieta ir 1967 m. Miunchene – I premija.
Taigi vos 25-erių ji pelnė tarptautinį pripažinimą ir violončelininkės kūrybinis kelias pasuko meistriškumo ir profesionalumo aukštumų link.

Šioje kelionėje N. Gutman lydėjo jos vyras garsus smuikininkas Olegas Kaganas (1946–1990), S. Richteris, E. Virsaladzė, J. Bašmetas, A. Liubimovas, geriausieji pasaulio orkestrai – Vienos ir Berlyno filharmonijų, tai pat Miuncheno ir Sankt Peterburgo filharmonijų, Londono simfoninis, Amsterdamo „Concertgebouw“ ir kiti orkestrai. N. Gutman dirbo su garsiausiais pasaulio dirigentais – C. Abbado, S. Celibidache, B. Haitniku, K. Masuru, V. Swalishu, E. Svetlanovu, K. Kondrašinu, J. Temirkanovu, D. Kitajenko ir kitais.

Daug šiuolaikinių kompozitorių yra dedikavę N. Gutman savo kūrinių. Tai – S. Gubaidulina, E. Denisovas, T. Mansurianas, A. Šnitkė ir kiti.

Maestro C. Abbado ir kiti nuopelnai

1991–2000 metais N. Gutman vadovavo festivaliui „Berlyno susitikimai“, kurį ji surengė kartu su Maestro C. Abbado. Čia susitikdavo ir kameriniuose ansambliuose grodavo jaunieji solistai ir pripažinti klasikos atlikėjai. Nuo 1976 m. violončelininkė yra Maskvos filharmonijos solistė, ji yra Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos profesorė, Rusijos liaudies artistė, Rusijos Valstybinės literatūros ir meno, D. Šostakovičiaus ir „Triumfo“ premijų laureatė.

N. Gutman yra ypatingo C. Abbado orkestro narė. Į šį orkestrą ji pateko taip: kai N. Gutman nuvyko aplankyti sunkiai sergančio C. Abbado, Maestro jai papasakojo, kad norėtų kartą metuose dviem trims savaitėms suburti draugus, kurie tiesiog muzikuotų drauge... Tokį muzikavimą pavyko įgyvendinti Liucernos festivalyje (Šveicarija), kur specialiai suburtame orkestre groja ir N. Gutman. Šio orkestro pagrindas – Europos kamerinis orkestras, suburtas C. Abbado, koncertmeisteriai – iš geriausių orkestrų. Orkestre groja ir Bergo, Hageno kvartetai, buvęs Berlyno filharmonijos orkestro koncertmeisteris Kolja Blacheris, altų koncertmeisteris – vokietis Volframas Krisas. „Žinote, grojimas orkestre – tai toks sudėtinga reikalas! – sakė N. Gutman. Aš šiame orkestre – ne koncertmeisterė, nes bijau! Apskritai manau, kad orkestras – tai magija!“

Straipsniuose ir interviu N. Gutman pabrėžia, kad ji nėra ambicinga ir išlepinta. Jei per koncertą salė nepilna, ji niekada nereiškia pretenzijų, nes mano, kad kartais net ir esant didžiausiam anšlagui pasitaiko, jog nėra tikro kontakto su klausytojais. Daugelyje koncertų violončelininkė griežia su studentais, aspirantais, neretai ir be atlygio.

Pasak vieno interneto komentatoriaus, „N. Gutman – XX amžiaus kultūros reiškinys, unikalus ir tikrasis įsiskverbimas į muzikos esmę ir gilumą, į tikrąją meno prasmę. Klausantis jos atrodo, kad nieko geresnio pasaulyje ir nėra...“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją