Vis dėlto paskutiniais metais Žvėrynas jaučia smarkų urbanizacijos poveikį, kuris gali iškreipti šio rajono dvasią. Todėl kultūros, meno žmonės kyla į brangių vietų ir unikalios miesto dvasios išsaugojimo sambūrį.

Visuomeninė organizacija „Žvėryno bendruomenė“ šį rudenį pakvietė meno kuratorę Dalią Gruodienę suburti menininkų plenerą. Žvėryne gimusi ir jaunystę praleidusi D. Gruodienė sako: „Šiame rajone yra nuostabi aura. Kompozitorių čia gyvena daug, bet norime, kad į Žvėryną sugrįžtų ir kuo daugiau dailininkų, kurie papildytų čia egzistavusias inteligentų kolonijas“.

Plenere dalyvauti pakviesta dešimt čia gimusių, gyvenusių ar tebegyvenančių dailininkų: Dalia Kasčiūnaitė, Mindaugas Skudutis, Mikalojus Vilutis, Vaidotas Žukas, Jonas Varnas, Galius Kličius, Raimondas Martinėnas, Valerijan Dombrovskij, Anicetas Jonutis ir Viktoras Šocikas.

Vieni dailininkai, pavyzdžiui, V. Dombrovskij savo ekspresyviems peizažams įkvėpimo sėmėsi iš natūros. Kitus, pavyzdžiui, Nacionalinės premijos laureatę abstrakcionistę D. Kasčiūnaitę vedė nuotaikų apmastymai: „Gyvenau čia 36 metus, čia baigiau vidurinę mokyklą, man Žvėryne viskas brangu. Bet paveiksluose kalbu formų, faktūrų, spalvų ir šviesos kalba“.

Paklaustas, ką sukūrė šiam plenerui, prieš porą metų čia gyventi persikėlęs dailininkas V. Žukas atsakė: „Piešiau ir tapiau iš tamsaus dangaus žemyn žiūrinčias žvėrių galvas, o apačioje per lietų matyti visas simbolinis Žvėrynas - su mediniais namais, karaimų kinese, stačiatikių cerkvyte ir katalikų bažnyčia“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją