Šiandien vakare Trakų salos pilies Didžiojoje menėje vyks iškilmėms skirta konferencija, kurioje dailės istorikė, Vilniaus arkivyskupijos bažnytinio meno komisijos narė dr. Sigita Maslauskaitė skaitys paskaitą apie Trakų Dievo Motinos paveikslą.

„Bažnyčios istorija glaudžiai susijusi su Lietuvos valstybingumu ir pamaldumu Švč. Mergelei Marijai, – pranešime spaudai sako Trakų parapijos klebonas kun. dr. Valdas Girdžiušas. – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais Trakų bažnyčios koliatoriai buvo valstybės valdovai.“

Privilegiją steigti Trakų parapinę bažnyčią, kuriai vėliau buvo suteiktas Trakų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo ir Šv. Jono Evangelisto vardas, 1409 m. gegužės 24 d. pasirašė Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas.

Bažnyčia buvo pastatyta ant kalvos, netoli pusiasalio pilies, ir buvo sudėtinė Trakų miesto gynybinės sistemos dalis. Pirmoji bažnyčia buvo mūrinė, gotikos stiliaus, turėjo du įėjimus. Bažnyčia ypač išgarsėjo XVII a. pradžioje po 1603 m. maro, liūčių ir bado.

1604 m. jėzuitai surengė iškilmingą atgailos procesiją į Trakus prašyti Dievo Motinos pagalbos. 1645 m. tuometis bažnyčios klebonas S. Mankevičius užregistravo 23 garsiausius stebuklus ir išleido atskira knygele.

Vytauto įkurta bažnyčia ne kartą buvo remontuojama ir perstatoma. 1655–1661 m. karo su Maskva metu bažnyčia buvo apgriauta ir rekonstruota jau baroko stiliumi. 1700 m. LDK kariuomenės generolas Matas Romeris prie bažnyčios pristatė koplyčią. 1718 m., rengiantis rugsėjo 4 d. popiežiaus aukso vainiku karūnuoti Švč. Mergelės Marijos su kūdikiu paveikslą, Marija paskelbta Lietuvos Globėja. Iškilmės tęsėsi iki rugsėjo 12 d.

Tai buvo antrasis Abiejų tautų respublikoje karūnuotas šventasis paveikslas. Pirmasis – 1717 m. karūnuotas Čenstachavos Dievo Motinos paveikslas. Anuomet ir dabar kasmet į Trakus keliauja maldininkai iš Vilniaus ir visos Lietuvos, tikėdami Trakų Dievo Motinos paveikslo stebuklingumu ir malonėmis.

Šiuo metu bažnyčia restauruojama. Tikėtina, kad bus atskleista iki šiol nežinomų jos istorijos faktų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją