Pasak investicijų projekto rengėjos, o dabar ir valdytojos, teatro vadovės Audronės Žigaitytės-Nekrošienės, Muzikiniam teatrui, kuris 22 metus gyvena skurde, ES lėšos – didelė parama. Ypač šiandien, kai mažinamas biudžetinių įstaigų finansavimas, rašoma pranešime spaudai.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras – pirmasis šalies teatras, atkakliai siekęs ES paramos ir ją gavęs. Projekto partneriais buvo pasirinkti Klaipėdos dramos teatras ir Klaipėdos jaunimo centras.

Visi trys minėti kolektyvai yra didžiausi ir profesionaliausi meno kolektyvai visame Vakarų Lietuvos regione, jų vykdomos veiklos specifika ir mokymų poreikis – panašūs.

Kaip projektą apibūdino teatro vadovė A. Žigaitytė-Nekrošienė, jis unikalus tuo, kad šalia tradicinių administracijos mokymų vyks ir scenos aptarnaujančio personalo: scenos inžinerijos, apšvietimo ir garso tarnybų darbuotojų mokymai. Taip pat teatro meno kolektyvų mokymai.

Pastariesiems numatytos trys programos – baroko, miuziklo ir šiuolaikinės muzikinės dramos. Baroko programos įgyvendinimas planuojamas su žinomais vokiečių muzikos pedagogais, profesoriais repetuojant dvi Claudio Monteverdi operas – „Orfėjas“ ir „Popėjos karūnavimas“.

Miuziklo programoje numatomas darbas su Latvijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų šio žanro specialistais. Su latviais muzikais bus repetuojamas Raimondo Paulso miuziklas „Sesuo Keri“, sukurtas pagal T. Dreizerio romaną, o su specialistais iš JAV – S. Sondheimo miuziklas „Miškas“, sukurtas brolių Grimų pasakų motyvais, skirtas visai šeimai.

Projekto valdytojos, Muzikinio teatro vadovės A.Žigaitytės-Nekrošienės žodžiais, baroko operos interpretacijos tradicijų Lietuvoje nėra. Taip pat niekur nemokoma miuziklo interpretacijos, nesiaiškinamos jo populiarumo paslaptys, tad konkurse laimėtos Europos Sąjungos lėšos šią spragą bent iš dalies užpildys ir paskatins pasirūpinti šių įgytų vertybių tolesne sklaida.

Trečioji unikalaus žmogiškųjų išteklių tobulinimo projekto programa bus skirta šiuolaikinei muzikinei dramai. Čia numatoma studijuoti naujausias garso ir vaizdo, natų užrašymo technologijas ruošiant pastatymui kompozitorės Audronės Žigaitytės operą-fantasmagoriją „Frank‘Einstainas – XXI a.“.

Projektas neaplenks ir baleto artistų: numatyta kviesti baroko, džiazo bei šiuolaikinių šokių pedagogus, o 2010 metų vasarą planuojama surengti meistriškumo kursus instrumentalistams ir dainininkams, pasikviečiant garsiausius Lietuvos ir užsienio profesorius.

„Mokymų programa sumanyta ruošiantis naujo Muzikinio teatro pastato statyboms: statyti ir tobulėti turime visi. Todėl šiandien mūsų teatre vyksta labai plati edukacinė programa, skirta ne tik atlikėjams, bet ir publikai, žiūrovams.

Rugsėjo 15 d. prasidės šešerių metų edukacinis projektas vaikams „Stebuklingas teatro pasaulis“, šiais metais skirtas pirmokams. O spalio 24 d. Jurgio Gaižausko operos „Buratinas“ pastatymu visuomenei bus pristatytas pirmasis Operos akademijos projektas jaunimui“, – pasakojo teatro vadovė A.Žigaitytė-Nekrošienė.

Operą „Buratinas“ repetuoja dvylikos jaunuolių grupė su jauna režisiere Gražina Jonušaite. Taip pat kūrybinėje grupėje dirba dailininkė Viktorija Baradauskaitė, vokalo pedagogė Loreta Ramelienė, choreografė Jolanta Mineikytė ir teatro vyriausiasis dirigentas Vytautas Lukočius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją