Pagrindinius vaidmenis kuria aktoriai Eglė Mikulionytė ir Povilas Budrys. Taip pat vaidina jauni aktoriai Vaida Būtytė, Oneida Kunsunga ir Simonas Lindešis, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

J. Jurašas garsiausius savo spektaklius – K. Sajos „Mamutų medžioklę“, J. Glinskio „Grasos namus“, J. Grušo „Barborą Radvilaitę“ – Kauno dramos teatre sukūrė septintame ir aštuntame dešimtmetyje, paskui į šį teatrą grįžo keliems pastatymams jau Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Amerikoje ir kitose šalyse dirbantis režisierius jau seniai ilgėjosi darbo su lietuvių aktoriais, tačiau kūrybinių pasiūlymų sulaukdavo daugiausia tik iš Nacionalinio Operos ir baleto teatro.

„Dvejonėje“ mokyklos direktorė vienuolė kariauja psichologinį karą su parapijos kunigu, kurį kaltina išnaudojant juodaodį moksleivį. Ji neturi jokių įrodymų, pasikliauja tik savo intuicija ir įdėmiais stebėjimais. Pjesės autorius įtampą išlaiko iki paskutinės akimirkos, versdamas skaitytojus ar žiūrovus nuolat abejoti savo pačių vertinimais. „Mes turėtume išmokti gyventi su netikrumu. Nėra galutinio atsakymo. Tai – tyla, slypinti už mūsų laikmečio plepalų,“ – „Dvejonės“ įžangoje rašo Johnas Patrickas Shanley.

„Bandydamas perkelti šį veikalą į lietuvišką terpę, puoselėju gal ir nepagrįstą iliuziją, kad jis galėtų turėti šiokį tokį terapinį poveikį visuomenėje, kur kategoriškumas, arši konfrontacija tarp žmonių, skubėjimas teisti, nesusimąsčius sviesti akmenį į artimą arba bent mesti juodinantį šešėlį yra tapę kasdienišku reiškiniu. „Dvejonė“ kalba apie žmogaus lemtį egzistuoti ne patogiame tikrume, bet „niekieno žemėje“, tarp juodo ir balto, tarp troškimo būti teisiu ir įgimto nuodėmingumo. Dvejonė nepatogi, bet tai apsauga prieš skubotus ir dažnai neteisingus sprendimus materialiame, dvasiniame ir politiniame visuomenės gyvenime“, – teigia Jonas Jurašas.

Režisierius itin kruopščiai ir atsakingai ruošėsi šiam darbui – ieškojo repeticijų ir vaidinimo erdvės, daug diskutavo su aktoriais. Repeticijos vyko Marijos Nekaltojo Prasidėjimo Vargdienių seserų šv. Kryžiaus namuose. „Dvejonės” eskizas publikai bus pristatomas Vilniaus dailės akademijos studijoje Malūnų g. 5. Spektaklio, kuriamo bendradarbiaujant su „Naujosios dramos akcija”, premjera numatoma šių metų pabaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją