Socialiai aktualus teatras

Ketvirtadienį „Keistuolių teatras“ pakvies į nuotaikingą Aido Giniočio režisuotą spektaklį "Mašininkai". Tai pasakojimas pie vyrą ir moterį, kasdien susitinkančius tame pačiame darbe, kuriame monotoniškai taukši rašomosios mašinėlės, rašoma organizatorių pranešime.

Pildant reklaminius atvirukus, kontoroje pro akis prabėga dviejų žmonių gyvenimas, kurį įtaigiai ir jautriai kuria Aldona Vilutytė (nominuota „Auksiniam scenos kryžiui“ už geriausią moters vaidmenį) ir Dalius Skamarakas. Spektaklio pradžioje sutikę jaunus, ambicingus vyrą ir moterį, išlydime du mielus senukus, skaičiuojančius minutes iki darbo pabaigos. Neatradusius džiaugsmo, bet nepraradusius žmogiškumo. 

Penktadienį pamatysime druskininkiečių mėgiamo aktoriaus ir režisieriaus Valentino Masalskio spektaklį "Pasaulio gerintojas", kurį kritikai vadina priešnuodžiu į proto susinaikinimą skubančiai visuomenei. Nuo 1994 metų V. Masalskis sukūrė jau keliolika spektaklių, kurie byloja, jog gyvas teatras gimsta svarstymuose ir didžiulėje įtampoje. Thomo Bernhardo pjesėje „Pasaulio gerintojas“ liečiamos garbėtroškos, pasipūtimo idėjos. 

Šeštadienį teatro scenoje siaus trys pirmo ryškumo aktorės - Nijolė Narmontaitė, Eglė Gabrėnaitė ir Elvyra Piškinaitė. Jaunimo teatro spektaklis "Kapinių klubas" - tai nuoširdi tragikomedija apie meilę, mirtį ir moterišką draugystę. Moterys gurkšnoja arbatėlę ir kiekvieną mėnesį eina į kapines aplankyti buvusių vyrų.

Vienai iš moterų ši tradicija yra gyvenimo prasmės, pagarbos ir laimės simbolis. Kitai apsilankymas kapinėse tėra savotiškas formalumas. Ji siekia toliau mėgautis gyvenimu, todėl perdėtai rūpinasi savo išvaizda, “padėvėtais skudurėliais” ir aktyviai ieško naujo vyro. O trečiosios širdis tokia didelė, kad joje užtektų vietos ir mirusiam vyrui, ir galbūt naujai meilei. Tose pačiose kapinėse moterys sutinka našlį, kuris sudrumsčia visų trijų mintis ir tvirtą draugystę. 

Spektaklyje nuolat skamba sąmojingi ir kandūs dialogai, į kuriuos žiūrovai reaguoja audringai, tapatinasi, juokiasi iš savęs ir atpažįstamų situacijų. 

Muzikos veteranai ir alternatyvininkai

Vakarais po spektaklių publiką linksmins labai gerai žinomų, tačiau ne itin dažnai koncertuojančių grupių - rokerių "Rebelheart" bei alternatyvistų "Pieno lazeriai" koncertai. 

Grupė “Rebelheart” surengė per 700 koncertų Lietuvoje ir užsienyje, ji kasmet nominuojama muzikiniams apdovanojimams ir tris kartus buvo pripažinta geriausia Lietuvos roko grupe. Savo sėkmės receptu muzikantai vadina neblėstantį entuziazmą ir energiją, kurio dėka kompanija kažkada su 8 doleriais kišenėje sėdo į mažą autobusiuką ir atsidūrė Berlyne, kuriame viskas prasidėjo ir tęsiasi iki šiol. Šiuo metu grupė įrašinėja naują albumą. 

“Pieno lazeriai“ – grupė, kurią žinoti ir adoruoti privalo visi išsilavinę, bet madingi eurojaunuoliai. Tai energingi elektroniniai ir akustiniai būgnai, lengvai įsimenamos džiazinės melodijos, elementarios sintezatorių linijos, retro muzikos citatos ir pasitaikančios linksmai absurdiškos eilutės.

2005 m. Vokietijos leidybinė kompanija "Phazza-a-delic“, leidžianti žymiuosius “De phazz” išleido pirmąjį grupės albumą "Voyage“. Netrukus jis tapo Metų Albumu, o grupė “Pieno lazeriai” tapo geriausia Metų elektroninės muzikos grupe Lietuvos Alternatyvios muzikos apdovanojimuose. Pernai grupė vėl pripažinta metų geriausia.

Lietuviško filmo premjera

Rugpjūčio 30 d. Druskininkų teatro festivalį užbaigs du metus Maskvoje kino mokslus krimtusios režisierės Ramunės Čekuolytės - Che filmo "Stiklainis uogienės" premjera. Dar niekur nerodytas lietuviškas filmas apie komplikuotus įsimylėjusių, meluojančių ir išdavusių žmonių santykius, kuriame matome pusamžį vyrą ir dvi jo šeimas. Visiems filmo herojams rūpi atsakymas į gyvenimo užduotą klausimą – kiek svarbi meilė? Filme pagrindinius vaidmenis atlieka viduriniosios kartos aktorė Edita Užaitė ir kino metras Romas Ramanauskas.

Stilistė, dailininkė, režisierė reklaminių ir vaizdo klipų kūrėja Ramunė Čekuolytė-Che 2008 m. sėkmingai baigė scenarijaus rašymo specialybę Rusijos kinematografijos institute VGIK. "Stiklainis uogienės" - jos pirmasis pilnametražinis vaidybinis filmas, sukurtas minimaliomis lėšomis ir be jokių valstybinių fondų paramos. 

Po seanso įvyks susitikimas ir pažintis su filmo kūrybine grupe.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją