Pavadinti alėją

Miesto vadovai neatsisako idėjos amžinybėn iškeliavusio palangiškių itin mylimo dainininko Vytauto Kernagio atminimą įamžinti jo vardu pavadinant alėją. Jau numatyta ir tam tinkama vieta – takas, vedantis nuo Birutės al. iki vilos „Anapilis“, kur daug metų koncertuodavo maestro V.Kernagis.


„Pasitarėme su ilgą laiką „Anapiliui“ vadovavusiu „Vandenio“ muzikos klubo meno vadovu R.Kisieliumi – jis taip pat sutiko, jog būtų labai gražu įamžinti V.Kernagio vardą. Juk „Anapilyje“ V.Kernagis labai daug yra koncertavęs. Šiai idėjai neprieštarauja ir maestro šeima“, - paklaustas, kam ir kaip kilo mintis tokiu būdu pagerbti V.Kernagį, „Vakarinei Palangai“ sakė kurorto meras Vytautas Stalmokas.

Užrašo nepakanka

Tačiau akivaizdu, jog V.Kernagio vardo alėjai Palangoje greitai atsirasti nelemta. Kurorto vadovo nuomone, nepakanka tik pavadinti taką maestro vardu – prieš tai reikia atlikti nemažai parengiamųjų darbų. „Nepakanka vien pavadinti alėją, ir aplink palikti šiukšlyną“, - įsitikinęs miesto meras. 

Pasak V.Stalmoko, pirmiausia reikia išspręsi vilos „Anapilis“ klausimą. „Kai ją sutvarkysime, ateis eilė ir takui. Reikės peržiūrėti čia augančius medžius, gal alėją išgrįsti trinkelėmis“, - kalbėjo kurorto vadovas.

Teks palaukti

Todėl V.Kernagio atminimą gerbiantiems palangiškiams, anot mero, teks palaukti, kaip bus išspręstas klausimas dėl „Anapilio“ bei vilų „Romeo“ ir „Džiuljeta“ perdavimo panaudos tikslais Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centrui, jei tik šis gaus Europos Sąjungos lėšų bei investuos jas į šių kultūros vertybių remontą.

Tuomet trijose vilose būtų įsteigtos ne tik mokymo klasės, bet ir du nedideli viešbučiai, teikiamos SPA paslaugas. Visi šie centriukai būtų mokymo bazė, kurioje paslaugas teiktų mokiniai, o naudotųsi kurorto svečiai.

Meras pabrėžė, jog, net jei „Anapilis“ ir bus perduotas panaudai minėtai mokyklai, takas, kurį ketinama pavadinti V.Kernagio alėja, liks servitutinis. Tai reiškia, kad juo galės laisvai naudotis visi to pageidaujantys miestiečiai.

„Anapilį“ mylėjo

Tačiau į būtent tokį „Anapilį vedančiai V.Kernagio alėjai vargu ar pritars maestro vardu pavadinto fondo pasekėjai. 

Geras dainininko bičiulis, fondo narys bei maestro atminimo Palangoje įamžinimo šalininkas Romas Kisielis visiškai sutinka - V.Kernagį palangiškiai turėtų pagerbti, ir „Anapilis“ tam – labai tinkama vieta. „Jis čia ne tik koncertuodavo, bet ir kartu rengdavome renginius, kartu „Anapilį“ tokį, koks jis buvo, kūrėme. V.Kernagiui tai buvo svarbi vieta, gal todėl ir butą Palangoje jis nusipirko“, - svarstė R.Kisielis. 

Paprašytas papasakoti išsamiau, kaip V.Kernagis prisidėjo kuriant „Anapilio“ dvasią, R.Kisielis tikino nieko dar negirdėta nepasakysiąs. „Viskas vyko pakankamai natūraliai - „Indėnų vasara“, „Anapilio“ šimtmetis – visi stambesni festivaliai daryti su juo. V.Kernagis mylėjo „Anapilį“, labai retame interviu šio klubo nepaminėdavo“, - sakė R.Kisielis. Ne mažiau svarbu ir tai, kad, anot R.Kisielio, labai retai kur dar būdavo galima išgirsti programą, kurią V.Kernagis pristatydavo „Anapilyje“.

Maestro prieštarautų

Tačiau ar verta link „Anapilio“ vedantį taką pavadinti V.Kernagio alėja, anot R.Kisielio, priklauso nuo to, koks bus tolesnis šio pastato likimas.

„Žinau, kad yra planų vilą perduoti Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centrui. Jei tai taps realybė, vargu ar pats V.Kernagis norėtų tokioje aplinkoje būti su savo vardo gatve. Jis apsiverstų karste nuo tokios idėjos. Mintis pavadinti alėją jo vardu pasiteisintų tik tuo atveju, jei „Anapilyje“ būtų kažkas panašaus į tai, ką mes kūrėme. Tačiau, jei ten bus įsteigta verslo mokykla, šios idėjos nebeliks. Aš būčiau pagrindinis, kuris prieštarautų V.Kernagio alėjos idėjai“, - „Vakarinei Palangai“ kalbėjo R.Kisielis. 

Jo teigimu, reikia atsižvelgti ir į paties maestro nuomonę, o jis kai kuriais atvejais buvo kategoriškas. „V.Kernagis visada norėjo, kad „Anapilis“ išliktų toks, koks buvo. Bet tuometinė miesto valdžia padarė viską, kad „Anapilio“ neliktų“, - sakė R.Kisielis.

Anot jo, vietos, kur galima įamžinti V.Kernagio atminimą, ieškoti reikia, tačiau tam dar yra laiko. Maestro šešiasdešimtmetis bus tik po kelerių metų – 2011 m. gegužę.

Padėkos ženklas

„Vakarinės Palangos“ kalbintas maestro sūnus Vytautas, Vytauto Kernagio fondo vadovas, taip pat pripažino, jog alėja, vedanti į verslo mokyklą, nelabai tiktų būti pavadinta „Anapilį“ itin mylėjusio dainininko vardu. 

„Idėja įamžinti V.Kernagio vardą Palangoje kilo jau seniai, tik nežinau, kuo tai baigėsi. Man atrodo, kad tai būtų labai gražus palangiškių gestas, padėkos ženklas maestro. Visą laiką norėjosi tėvo atminimą geriau įamžinti ne Nidoje, o Palangoje“, - kalbėjo V.Kernagis. 

Jis pripažino – Nidoje jau stovi paminklas maestro, nors ne šis miestas, o Palanga buvo kurortas, įaugęs į Vytauto kraują. „Čia – grybingiausios vietos, čia antras miestas po Vilniaus, kur galima pabėgti nuo visų, nueiti prie jūros“, - sakė V.Kernagis.

Era baigėsi

Tačiau, anot maestro sūnaus, „Anapilio“ era jau baigėsi, ir nauji projektai jau nebesukurs tokio „Anapilio“, koks jis buvo. „Ši vila buvo ne tik pastatas – į pavadinimą įėjo daugybė smulkmenų, suaugusių į visumą. Tai – labai sunkiai apibūdinama vieta, „Anapilis“, ir viskas tuo pasakyta. Ir, jei čia būtų įsteigta verslo mokykla, V.Kernagio fondas prieštarautų idėjai alėją pavadinti maestro vardu“, - „Vakarinei Palangai“ kalbėjo palangiškių mylimo dainininko sūnus bei jo vardo fondo vadovas.