Vilniaus Antakalnio kapinėse bus palaidoti 3 tūkst. Napoleono armijos karių palaikai, kurie buvo rasti per pastaruosius dvejus metus vykdant archeologinius kasinėjimus naujų statybų vietoje Vilniuje.

Tarp laidojamų karių - ne tik prancūzai, bet ir belgai, olandai, vokiečiai, šveicarai, portugalai, ispanai, italai, lenkai, kroatai ir lietuviai, tarnavę Napoleono kariuomenėje.

Krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, kuris vadovauja Napoleono žygio minėjimo vyriausybinei komisijai, ceremoniją vadina ne perlaidojimu, o laidojimu, nes istoriniuose šaltiniuose nerasta duomenų, kad Vilniuje nuo šalčio, bado ir ligų 1812 metais mirę kariai buvo palaidoti su deramomis apeigomis - jų kūnai buvo tiesiog krūvomis skubiai užkasami grioviuose.

"Napoleono armijos žygis per Lietuvą atnešė laisvės dvelksmą, išsilaisvinimo galimybę. Tai buvo šansas Lietuvai priartėti prie Europos", - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė L.Linkevičius, aiškindamas 1812 metų kampanijos reikšmę Lietuvai, kuri anuomet buvo inkorporuota į Rusijos imperijos sudėtį.

Anot istorinių liudijimų, nuo Napoleono besitraukianti Rusijos kariuomenė turėjo nurodymą sudeginti lietuvių kaimus, gyvulius, pašarus, kad nieko neliktų prancūzams, tuo tarpu prancūzų kariai šaltiniuose aprašomi kaip "visada mokantys skambančia moneta".

Pasak spaudos konferencijoje dalyvavusi istoriko Virgilijaus Pugačiausko, Vilniuje atrasta masinė kapavietė yra unikali, nes yra viena iš didžiausių aptiktų Napoleono karių kapaviečių visoje Europoje.

Anot istoriko, 100 kilometrų spinduliu aplink Vilnių, Rusijon vedusių kelių pakraščiuose, iš viso gali būti palaidota apie 40 tūkst. Napoleono karių.

Napoleono žygio minėjimo programoje yra Rusijos ir Prancūzijos kariuomenių mūšio inscenizacija, kuri vyks gegužės 31 dieną Neries krantinėje ties Baltuoju tiltu. Teatralizuotame mūšyje dalyvaus apie 500 karo istorijos entuziastų iš Prancūzijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos.

Gegužės 31 dieną bus surengtas ir teatralizuotas Napoleono kariuomenės įžygiavimas į Vilnių pro Aušros vartus, šventė Rotušės aikštėje, kurioje dalyvaus cirko artistai, Senamiesčio teatro aktoriai.

Birželio 1 dieną Antakalnio kapinėse bus atidengtas ir pašventintas Napoleono armijos karių kapavietės paminklas. Ceremonijoje dalyvaus prezidentas Rolandas Paksas, krašto apsaugos ministras, taip pat Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos, Italijos ir kitų valstybių diplomatai.

Memorialo statybą finansavo Prancūzijos vyriausybė, tam skyrusi 55 tūkst. eurų (192,5 tūkst. litų).

Pasak ministro L.Linkevičius, kad Vilniuje vyksiantys renginiai nėra vienkartinė karių pagerbimo akcija - leidimui paruoštas Lietuvoje esančių karių kapaviečių atlasas, krašto apsaugos savanorių pajėgos tvarko kai kuriuos kapus. Iki šio laiko yra identifikuotos apie 3 tūkst. kapaviečių, kurios siekia 18 amžių, be to, kitą savaitę bus išleistas bukletas apie prancūzmetį Lietuvoje.

Prancūzijos imperatorius Napoleonas su savo kariuomene per Lietuvą žygiavo 1812 metais, puldamas Rusiją ir, Rusijos pajėgų sutriuškintas, traukdamasis. Kampanijos metu Vilniuje buvo apsistojęs ir pats imperatorius.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją