Fiestos senbuviai ir svečiai klausysis šalies džiazo elito atstovų – Valerijaus Ramoškos (trimitas), Dainiaus Pulausko (klavišiniai), Leonido Šinkarenkos ( bosinė gitara), Lino Būdos (mušamieji) grojamos muzikos ir improvizacijų. Vyrišką džiazo žvaigždžių kompaniją puikiai papildo viena įdomiausių džiazo bei populiarios muzikos atlikėjų V.Rusaitytė.

Vita yra pelniusi pripažinimą penkiuose tarptautiniuose dainininkų konkursuose. Dainininkės koncertinį repertuarą sudaro ne tik auksiniai džiazo standartai( F.Sinatros, S.Wonderio, L.Amstrongo), bet ir retro bei populiariosios melodijos.

Paskutinis Galvės džiazo fiestos koncertas vyks antradienį, rugpjūčio 25 dieną. Jame koncertuos garsus JAV muzikantas Frank London(trimitas) ir lietuviškojo džiazo atstovai - Arkadijus Gotesmanas(mušamieji), Dmitrijus Golovanovas(klavišiniai), Eugenijus Kanevičius (kontrabosas).

F.London, dalyvausiantis viename iš „Vilnius- Europos kultūros sostinė 2009“ renginių Klezmerių muzikos festivalyje, mielai sutiko aplankyti senąją sostinę ir su žinomais Lietuvos muzikantais pagroti laive, Trakų pilies fone. Po kelionės muzikiniu laivu ant Galvės ežero kranto esančiame Apvalaus stalo klube, Vyno Lounge , vyks jam session. 

Klezmeriais Rytų Europoje buvo vadinami klajojantys žydų vestuvių muzikantai, o jų atliekama muzika ilgainiui išplito kaip savitas atlikimo stilius. Žydų liaudies muzikantų orkestrai buvo labai populiarūs ir prieškario Vilniuje. Lietuvoje klezmeriai vėl prisimenami, kai tuo tarpu JAV ši muzikavimo tradicija yra labai gyvybinga. Galvės džiazo fiestoje grosiantis F.London yra žymus žydų muzikos propaguotojas, už indėlį šiuolaikinėje žydų muzikoje yra gavęs prestižinį „Grammy“ apdovanojimą. 

Sakoma, kad klezmerių muziką aprašyti yra taip pat sunku, kaip lengva jos klausytis.

Antrus metus rengiamoje Galvės džiazo fiestoje šis pasirodymas įneš naujų, skirtingų kultūrų atspindžių bei tarptautinio skambesio. 

Džiazo vakarai Trakus pastaruoju metu garsina ne ką mažiau nei pilis ir karaimiški kibinai. Šis džiazo vakarų ant vandens, plaukiančiame „Galvės“ laive, ciklas, truko visą vasarą. Džiazo mylėtojai kiekvieną penktadienio vakarą galėjo leistis į muzikinę kelionę po Galvės ežerą, gėrėtis Trakų pilimi, Užutrakio dvaro rūmais, įstabiu kraštovaizdžiu ir skambant muzikai sutikti saulėlydį.

Paskutiniai koncerto akordai nuskamba, kai sutemos sukrenta į ežerą ir laivas sugrįžta į prieplauką. 

Galvės džiazo fiestos projekto autorius – trakiškis Aringas Šumskas, jam talkina vienas žymiausių džiazo muzikantų V.Ramoška, muzikines džiazo keliones rengia viešoji įstaiga „Baltų amatai“.

„Kelionės džiazo ritmu tapo nauju Trakų pažinimo ir savitumo ženklų. Tai populiari ir originali kultūrinio pažinimo pramoga. Galime sakyti, kad per džiazą atveriame lig šiol nepažintus Trakus, jo paveldą“, - sakė „Baltų amatų“ vadovas Robertas Volosevičius. 

Galvės džiazo fiesta yra vienas iš Lietuvos tūkstantmečiui skirtų renginių, atspindintis istorinę praeitį ir nūdieną.

Laivas išplaukia iš Trakų pusiasalio pilies mažojo uosto. Koncertų pradžia - nuo 19 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją